Iată cât au înaintat constructorii la podul de peste Olt de la Hălmeag


Vreme de un secol legătura dintre satele Şercaia şi Hălmeag s-a făcut pe un pod de lemn construit peste Olt, după ce cel de dinaintea lui a fost distrus de bombardamente. Înaintea actualului pod de lemn, care a rezistat eroic 100 de ani, a mai fost un pod construit din beton, care era funcțional la începutul secolului al XX-lea, dar care a fost distrus de bombardamente în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Autoritățile de la vremea respectivă au căutat o soluție rapidă și au construit repede un pod din lemn, care se dorea atunci a fi doar provizoriu. A rămas însă în folosinţă până în prezent.

Probabil că, dacă apele Oltului nu ar fi pus în pericol structura de rezistenţă a lui şi dacă inundaţiile ultimelor primăveri nu ar fi adunat tone de gunoaie la picioarele sale, pe acest pod de lemn încă s-ar mai fi circulat.

Noul pod care se construieşte va fi din beton, iar de toată procedura realizării lui, de la documentaţie şi până la darea în funcţiune, se ocupă Consiliul Judeţean Braşov.

Pentru acest pod, CJ a obţinut fonduri prin PNDL 2 în sumă de 6.344.848 lei, iar contribuția proprie a CJ Brașov este de 1.034.710 lei.

În acest an, la începutul lunii aprilie s-a predat amplasamentul către constructor, iar la ora aceasta se lucrează. Firma care îl face este din Oneşti.

Primarul face drumuri zilnic să vadă stadiul lucrărilor

,,Noul pod se construieşte în aval de cel vechi. S-au realizat fundaţiile şi pilonii la toate cele patru picioare de susţinere. S-au ridicat culeele până la nivelul la care va veni podul. Din câte am văzut, constructorul a comandat şi traversele, de la o firmă din zona Bihorului. Traversele sunt destul de lungi, au vreo 30 de metri, aşa că firma care le produce şi-a trimis reprezentanţi în zonă să vadă cum sunt drumurile pe aici şi cum pot fi transportate la o asemenea lungime. Vechiul pod va fi desfiinţat în totalitate după darea în funcţiune a celui nou. Apreciez, după ce am mers de mai multe ori să văd stadiul lucrărilor, că noul pod va fi terminat în primăvară”, a declarat primarul Cristinel Paltin.

Noul pod va avea 97 de metri lungime şi 6 metri lăţime. Partea carosabilă va fi de 5 metri, iar pe margine va avea trotuare pentru pietoni şi biciclişti. Pe laterale vor fi montate parapete.One thought on “Iată cât au înaintat constructorii la podul de peste Olt de la Hălmeag

  1. constantin ionescu

    Au inaintat de s-au rupt….in ritmul asta podul va fi gata cand va trece autostrada Sibiu-Brasov,pe landa pod!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.