Pentru că avem multe de spus!

.

În timpul prohibiţiei, AVPS Făgăraş repopulează Oltul cu şalău


foto arhivă

foto arhivă

Pescarii îşi pun undiţele în cui în această perioadă sau optează strict pentru pescuitul sportiv în lacurile private. Asta, pentru că la această oră suntem în plină perioadă de prohibiţie la pescuit la toate speciile de peşti, crustacee ori moluşte.
Perioada generală de prohibiţie durează 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 5 iunie inclusiv şi se referă la toate apele colinare şi de şes ale statului, precizează şeful AVPS Făgăraş, Sorin Şuler.
Pescarii mai au acces în aceste două luni doar în bălţile şi lacurile amenajate de proprietarii privaţi.

Al doilea an de repopulare cu şalău

În luna mai a.c., Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi de la Făgăraş va repopula Oltul cu puiet de şalău.
,,Am mai făcut o repopulare în 2017, iar acum o plănuim pe următoarea. Va avea loc în luna mai, vom cumpăra de la o staţiune de cercetare de la Timişoara circa 10.000 – 15.000 de puieţi de şalău şi îi vom lansa în apele Oltului, cum ar fi lacul de acumulare de la Dridif, lacul de la Olteţ, coada lacului de la Arpaş etc.”, a precizat preşedintele Asociaţiei.

Sorin Șuler

Sorin Șuler

Până în 2017, Oltul nu mai fusese repopulat cu această specie de vreo 10 ani. De regulă, rezultatele apar numai după 3 ani consecutivi de repopulare.

Doar 35% din peştişori trăiesc

Repopulările se fac fie în perioada aprilie-mai, fie în septembrie-octombrie. Operaţiunea se face în locurile în care apa e mai liniștiă, spre exemplu în coturi unde apa băltește și nu sunt curenți mari.
Potrivit lui Sorin Şuler, din circa 10.000 de puieţi vărsaţi în Olt trăiesc în jur de 3.500. Pierderile sunt cauzate în general de faptul că în apele noastre există cam toate speciile de pește, printre care și pești răpitori precum știuca sau bibanul, care omoară puietul.
La operaţiunea de repopulare, care se va desfăşura într-o singură zi, participă personalul AVPS şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA).
AVPS Făgăraş numără la ora aceasta 2.160 de pescari. Cotizația la pescuit a rămas aceeași ca în anul anterior, respectiv 120 de lei/an.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *