Pentru că avem multe de spus!

.

Închipuiți-vă un Făgăraș cu iluminat public de 7 milioane de euro!


  • Făgărașul este sugrumat de cabluri! Pentru orașe ca al nostru circulă o vorbă care spune că nici să te sinucizi nu mai poți, pentru că, dacă te arunci de la etaj, sigur cazi pe vreo rețea deasă de cabluri.

Făgărașul este împânzit de cabluri supraterane: de la fire care aparțin rețelelor electrice, la fire pentru telefonie mobilă, internet și televiziune. Aceste fire suspendate manifestă disconfort din două puncte de vedere: cedează la o ninsoare abundentă ori la un viscol și nu sunt agreabile ochiului.

iluminat public

Cu câțiva ani în urmă s-a încercat la Făgăraș, pe zone restrânse, iluminatul cu infrastructură subterană. De exemplu, în zona Titu Perția iluminatul public a fost modernizat și Primăria a comandat o lucrare de îngropare a firelor. Pe fondul lipsei banilor, lucrările nu au mai continuat în toate cartierele.

După ani buni de atunci, ideea revine în actualitate. Însă, de data aceasta nu este vizată doar ascunderea cablurilor, ci și reducerea consumului pentru iluminatul public.

,,Ne gândim la accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea totală a iluminatului public din oraș. În curând se va deschide o linie de finanțare în acest sens, iar noi pregătim acum documentația. Vrem un iluminat stradal mult mai eficient din punct de vedere economic, cu LED-uri în loc de clasicele neoane și becuri. De asemenea, rețeaua electrică, terestră acum, va fi mutată în subteran. În plus de asta, se va realiza și o extindere a rețelei actuale”, a declarat edilul Gheorghe Sucaciu.

iluminat public 2

Cât privește costul reabilitării întregii rețele, acesta pare ireal: 7 milioane de euro.

Primarul nu a oferit mai multe amănunte în legătură cu acest subiect, rezervându-și detaliile pentru momentul în care va vedea semnat acest contract de finanțare europeană.

Dacă rețeaua iluminatului stradal în totalitatea ei coboară în subteran, este rezolvată și o parte din chestiunea cablurilor care sugrumă orașul. Mai rămân firele rețeliștilor.

Teoretic, conform legislației europene, toți rețeliștii ar trebui să coboare sub pământ, indiferent de natura lor: TV, telefonie, internet sau energie electrică. Fiecare companie ar trebui să investească în săparea șanțurilor pentru a-și muta rețeaua proprie în subteran, însă costurile imense pe care le presupun aceste lucrări fac ca firele să rămână în continuare terestre. Conform specialiștilor, costurile pentru amplasarea cablurilor în subteran sunt de două ori mai mari decât cele pentru amplasarea acestora suprateran.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.