Ioan Puia, peședinte PNL Mândra: „Consider că pot să îi reprezint cu cinste pe oameni“


puia ioan1Salut Făgăraș: Câteva date despre d-voastră (ani, studii, căsătorit, copii).

Ioan Puia:  Am 41 ani, sunt căsătorit, tatăl a trei copii minunați, originar din satul Ileni. De profesie antreprenor, activând în domeniul construcțiilor și al turismului. Am lucrat o perioadă și în afară țării, dar dorul de familie și de țară m-au făcut să mă întorc. Întors în România, am pornit de la zero, am acumulat experiență administrativă, iar acum am ajuns la nivelul în care doresc să împărtășesc din experința mea și să îmi aduc priceperea în folosul comunității, de aici și dorința mea de implicare politică.

Salut Făgăraș: Sunteți de puțin timp președinte al PNL Mândra. Ce v-a determinat să ocupați această funcție?

Ioan Puia: Având la baza experiența profesională administrativă, consider că pot să îi reprezint cu cinste pe oameni iar cunoștințele mele aduc plus valoare comunității. Trecutul meu profesional este puțin diferit, ceea ce mă face să am o perspectivă originală și să văd soluții optime la majoritatea problemelor care ar putea apărea. Până la momentul acesta, am demonstrat că se pot realiza multe doar cu forțele proprii. Acum sunt decis să îmi îndrept atenția și priceperea și în sprijinul urbei.

Salut Făgăraș: Sub devizul „Oameni noi în politică“, și d-voastră v-ați înscris de puțin timp în formațiunea politică. Ce v-a determinat să vă înscrieți în PNL, având în vedere că sunteți și antreprenor? Și de ce tocmai în PNL?

Ioan Puia: Ca să poți schimba ceva este nevoie să te implici. Cea mai corectă metodă o reprezintă intrarea în politică, unde întâlnești oameni care gândesc ca tine, uniți sub aceelași principii. Apoi, PNL ca partid modern, reformator, este capabil să răspundă provocărilor viitorului. Este orientat către cetățean iar preocuparea sa centrală este buna administrație în interesul public. Ca și tânăr antreprenor, m-am regăsit în formațiunea care încurajează cel mai bine spiritul întreprinzator și antreprenoriatul.

Salut Făgăraș: Să ne axăm pe comuna Mândra, pe care doriți să o reprezentați. Pentru că am înțeles că sunteți și candidat din partea PNL la Primăria Mândra. Cum vedeți comuna Mândra la momentul actual?

Ioan Puia: Comuna prezintă potențial turistic, industrial, agricol, însă cu regret afirm că aceste atuuri nu sunt exploatate suficient. De asemenea, lipsa locurilor de muncă și a investitorilor au dus la declinul populației locale. Educația și cultura sunt foarte afectate, mulți părinți fiind plecați la lucru în străinătate. Nu stăm foarte bine nici la capitolul infrastructură sau investiții. Constat o acută lipsă de atrageri fonduri europene.

Salut Făgăraș: Și pentru că sunteți candidatul PNL la Primăria Mândra, aveți și proiecte prin care doriți să schimbați comuna. Ce ar fi de schimbat, ce este bine, ce este rău în comună?

Ioan Puia: După cum am răspuns și la întrebarea de mai sus, comuna Mândra, deși prezintă potențial în mai multe domenii, a intrat într-o stare de stagnare. Deși există pârghii financiare necesare dezvoltării comunei și aici vorbesc în special de fonduri europene, acestea nu sunt accesate. O problemă majoră o reprezintă și migrația tinerilor. În sensul acesta, ar trebui acordată o mare importanță și factorilor care ar determina tinerii să se întoarcă acasă. Până acum, nu am văzut nimic concret făcut în sensul asta.

Salut Făgăraș: Considerați factorul uman ca fiind o parte importantă a comunei? Cum ar putea fi oamenii ajutați, îndrumați, susținuți?

Ioan Puia: Factorul uman reprezintă de fapt cea mai importanta parte a comunei. Tocmai de aceea mă voi axa pe principiul consultării cetățenilor în problemele locale cât și private, îndrumându-i și sustinându-i logistic în realizarea propriilor proiecte. Îmi doresc, de asemenea participarea lor activă în luarea deciziilor și totodată realizarea proiectelor în prealabil, pe principiul transparenței.

puia ioanSalut Făgăraș: Pe ce doriți să puneți accent, care sate din comună au nevoie de îmbunătățiri, care mai puține?

Ioan Puia: Pe toate satele vom pune accent în mod egal, în funcție de nevoile și particularitățile fiecăruia. Ideile pe care vreau să le implementez, alături de oamenii din comună, vizează un amplu proiect care presupune modernizarea celor 5 sate, concomitent, pe toate palierele: cultură, educație, turism, infrastructură, investiții, etc.

Salut Făgăraș: Ce lipsește comunei Mândra? Ce îi lipsește actualei conduceri?

Ioan Puia: Viziunea și acțiunea administrativă. Actuala conducere cred că a demonstrat suficient cât și ce poate. La fiecare 4 ani am auzit aceleași laude și fel si fel de idei, care mai de care în sprijinul cetățenilor. Acum mă întreb de ce nu s-au și materializat acele promisiuni. Eu, în schimb, nu vin cu promisiuni. Ofer o alternativă și sunt convins că oamenii care au aceași dorintă de dezvoltare a zonei noastre, rezonează cu ideile mele. O comună în care s-a investit doar pentru strictul necesar și acela foarte puțin, nu are cum să se dezvolte. Este timpul pentru revitalizarea comunei, idei moderne, orientate spre viitor pe termen lung. Oameni noi, energici care să aducă un suflu nou în randul administrației.

Salut Făgăraș: Ce experiență administrativă aveți.

Ioan Puia: Din anul 2004 activez în domeniul construcțiilor, ca și antreprenor. Ulterior , mi-am lărgit gama de activități și în domeniul turismului, din anul 2015, acumulând și o experiență în ceea ce priveste absorbția fondurilor europene.

Salut Făgăraș: Tineretul sau persoanele vârstnice? Care dintre categorii considerați că trebuie avantajate mai mult? Până acum, cine a fost dezavantajat?

Ioan Puia: Dacă facem o analiză demografică, constatăm că tinerii au fost foarte dezavantajați, mare parte alegând să plece din comună, fie au plecat la studii și nu au mai revenit, fie au plecat în străinatate să își construiască un trai mai bun. Dacă ar fi existat condiții de trai decent aici sau îndrumați către bussiness și dezvoltare personală, sunt convins că această migrație nu ar mai fi avut loc. Pe asta mizez când afirm că una din prioritățile unei administrații competente trebuie să fie atragerea de investitori și asigurarea unui trai decent.

Salut Făgăraș: Prima măsură pe care ați lua-o dacă veți fi ales primar.

Ioan Puia: Primul lucru pe care îl voi face va fi o analiză a situației prezente financiar-administrative, iar rezultatul să fie punctul de plecare și de lucru al viitoarei administrații.

Salut Făgăraș: Cum vedeți comuna Mândra peste… 4-5 ani.

Ioan Puia: Îmi doresc să văd comuna Mândra pe un drum spre dezvoltare cu tot ceea ce presupune: infrastructură, învățâmânt, sănătate, cultură. O revitalizare a zonei, îmbinând totodată cu promovarea tradițiilor, creștere demografică, potențialul turistic și industrial fructificat, atingând astfel nivelul localitătilor europene.

Salut Făgăraș: Vă mulțumesc!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.