Liberalii făgărăşeni au pregătit cea mai complexă lecţie de istorie despre Unire


Un amplu eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri a avut loc miercuri seara în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraş, organizat de filiala locală a Partidului Naţional Liberal, partid a cărui istorie este strâns legată de momentul Unirii de la 1918.

La celebrarea Centenarului au luat parte invitaţi din toare sferele de activitate de la nivel local, de la preoţi şi oameni de cultură, la reprezentanţi ai administraţiei locale (primarul Gheorghe Sucaciu) şi politicieni.

Au fost evocate aspecte de la înfăptuirea Marii Uniri, atât pe plan naţional, cât şi contribuţii ale ,,actorilor” de la nivelul Ţării Făgăraşului la crearea identităţii naţionale.

Cea mai complexă activitate culturală de până acum de la nivelul Făgăraşului dedicată Centenarului, a avut la bază un efort întrunit al membrilor organizaţiei locale liberale. A debutat cu imnul naţional, a continuat cu vizionarea unui scurt film istoric prezentat tot de un liberal – profesorul Adrian Cioroianu, iar apoi au intrat în scenă ,,vorbitorii”, adică cei care au pregătit discursuri despre împrejurările în care s-a înfăptuit Unirea de la 1 decembrie 1918.

Ioan Mareş – preşedinte PNL Făgăraş, consilier judeţean: ,,(înainte de începerea simpozionului) Astăzi este despre sărbătoarea României şi, totodată, despre sărbătoarea Partidului Naţional Liberal. Partidul Unirii sărbătoreşte 100 de ani de la unirea Principatelor.

În desfăşurătorul programului vom avea puncte de vedere ale diverselor personalităţi, inclusiv ale reprezentanţilor Bisericii. Avem prezente două culte surori – cel ortodox şi cel greco-catolic – urmând să ia cuvântul reprezentanţii acestora pentru a explica implicarea acestor biserici la actul Unirii.

Nu vreau să politizăm evenimentul de astăzi, dar trebuie să spunem şi că motorul Unirii au fost Brătienii şi Partidul Naţional Liberal”.

Mara MaresMara Mareş – deputat PNL în Parlamentul României: ,,(a deschis lucrările) Vreau să încep cu cuvintele episcopului Iulian Hosu, rostite pe patul său de moarte – Lupta mea s-a sfârşit, a voastră continuă! Asta înseamnă cu nu trebuie să ne oprim, chiar de ne simţim dezamăgiţi, trebuie să mergem mai departe şi să punem cu toţii umărul pentru ca România să ajungă acolo unde nu a ajuns nici la 100 de ani de la Marea Unire.

Vreau să vă spun că foarte mulţi tineri pleacă din România, pentru că simt că ţara asta le întoarce spatele. Dar vă asigur, în schimb, că generaţia noastră nu o să întoarcă spatele României”.

Preot Liviu Negrea – protopop greco-catolic: ,,Anul acesta sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, dar să nu uităm că de fapt Marea Unire a început în urmă cu 200 de ani, odată cu marele român Inochentie Micu Klein, un om vizionar, un om politic şi un om de stat, apoi a continuat cu corifeii Şcolii Ardelene, care în calitate de absolvenţi ai Blajului, au militat pentru trei mai dorinţe: pentru drepturile naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea românilor într-o singură ţară.

Datorită lui Inochentie Micu Klein şi datorită Şcolii Ardelene am ajuns ca în anul acesta, binecuvântat de Dumnezeu, să sărbătorim Centenarul.

Marea Unire este, însă, ştirbită astăzi, dacă ne uităm unde este Basarabia şi unde este Republica Moldova. Tocmai de aceea noi, cei de astăzi, va trebuie să facem din nou, în viitorul apropiat, România Mare”.

Cornel UrsPreot Cornel Ursu – Parohia Galaţi: ,,(începe cu o glumă) Mă simt cam stingher în seara aceasta pentru că port pe sub reverendă papuci de unică folosinţă şi nu obişnuiesc să vorbesc înfelul acesta!

Mă bucur că este aici şi reprezenantul Bisericii Greco Catolice, pr. Liviu Negrea, pentru că sunt convins că putem fi prieteni până la sfârşitul veacurilor! Întreaga Biserică şi, vă rog să observaţi că nu am spus numai Biserica Ortodoxă, şi-a adus contribuţia la lupta pentru emanciparea naţiunii române. Episcopi, vicari, preoţi şi călugări s-au aflat cu toţii în primul rând al luptei pentru unitate.

În lupta lor pentru unitate, 150 de preoţi au fost întemniţaţi şi alţii 100 au fost exilaţi în Ungaria.

Ridicarea Bisericii la rang de Patriarhie este o consecinţă directă a realizării Marii Uniri. România de azi e un rezultat al Marii Adunări de la Alba Iulia. Eminescu a numit Biserica drept Maica spirituală a neamului românesc”.

sala 6Dr. Constantin Băjenaru – muzeograf Muzeul ,,Valer Literat”: ,,Vreau să vă spun că am fost zilele acestea la o sesiune de comunicări la Bran şi cineva de acolo a pus o întrebare de excepţie: ,,Tot vorbim de Unirea făcută de înaintaşi, dar generaţia noastră ce a făcut pentru ţara asta?”

Cei mai mulţi dintre cei de aici sunt urmaşi ai făgărăşenilor care au contribuit la Marea Unire, ai acelora care au făcut ceva. Generaţia asta tot stă să îşi aducă aminte de ce au făcut alţii. Dar noi ce facem pentru ţară sau pentru oamenii din această zonă? La această întrebare trebuie să găsim răspuns.

Trebuie să ne uităm la exemplele din trecut şi să facem şi noi ceva ca să fim exemple pentru generaţiile viitoare”.

Alexandru MaziluCol (r) Alexandru Mazilu – consilier local PNL: ,,O să vă prezint câteva dintre personalităţile locale care au contribuit la înfăptuirea Unirii, acelea care au făcut parte din delegaţia făgărăşenilor de la Marea Adunare de la Alba Iulia (pe ecran rulează imagini cu acestea).

Esate vorba de: martirul Ioan Şenchea, cel pedepsit cu moartea de jandarmii unguri, de la care ne-au rămas ziarele Ţara Oltului şi Olteanul, apoi avocatul Hariton Pralea din Breaza, avocatul Nicolae Şerban din Voila, avocatul Ovidiu Vasu – primul prefect al Făăgraşului, protopopul Nicolae Borzea, preotul din Copăcel – Comşa Valeriu, dar şi directorul Şcolii Normale de la Zărneşti”.

Mircea Bobeş – consilier local PNL: ,,Eu o să vă vorbesc în această seară despre baronul Ioan Boeriu, general născut în Vaida Recea şi decedat la Sibiu (pe ecran rulează imagini cu generalul recean).

sala 8

dav

mde

mde

dav

sala 5

sala 6

sala 7

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.