Pentru că avem multe de spus!

.

Liceu de Arte în Făgăraș?


Interviu cu profesorul de educație muzicală Ion Negrilă, directorul Școlii Gimnaziale „Ovid Densușianu“

Reporter: De cât timp sunteți directorul Școlii Gimnaziale „Ovid Densușianu“?
Prof. Ion Negrilă: Sunt directorul școlii din 2008.
Reporter: Sunteți, înainte de toate, profesor de muzică.
Prof. Ion Negrilă: Iubesc muzica! Ca să cunoști muzica ai nevoie, fără lipsă de modestie, de o inteligență aparte. Aici trebuie să îți lași amprenta ta, să simți tu melodia. Poți citi o partitură, dar nu știi ce a simțit acel autor, atunci când a scris-o. Asta este frumusețea în artă. O melodie îți transmite ție o stare, pe care o interpretezi cum o simți tu. În muzică trebuie să fii un matematician foarte bun. Toate relațiile muzicale sunt bazate pe matematică. Noi suntem muzicali din naștere, creștem pe un anumit ritm. Multe boli se vindecă pe zonă muzicală, la fel și plantele cresc mai bine cu muzică. Muzica este în noi, în tot ce facem în toate gândurile noastre, în inima noastră.
Reporter: Este dificil să fii director de școală, având în vedere că unitatea de învățământ are în subordine și școala din cartierul Galați?
Prof. Ion Negrilă: Este și dificil, într-o oarecare măsură. Te confrunți cu foarte multe probleme. Nu doar din punct de vedere administrativ, dar și social. Trebui să împarți foarte bine lucrurile și să fii un factor de echilibru între școală și familie. E plăcut, totuși, lucrez cu copiii, cu viitorii oameni ai societății. Nu știi niciodată ce va ajunge fiecare în viață, așa că e plăcut să te reîntâlnești cu foști elevi și să vezi ce meserii frumoase și-au ales!
Reporter: Cum reușiți să împăcați viața profesională cu cea de familie?
Prof. Ion Negrilă: Într-adevăr, mare parte din timp mi-o petrec aici, la școală. O consider a doua mea mea familie, colegii, copiii. Băiatul meu este aici, în clasa a V-a, la fel ca mine, urmează cursurile acestei școli. Și eu am terminat școala generală tot aici. Soția mea este tot în învățământ, așa că și ea își petrece mult timp la serviciu. Însă după-mesele, în timpul liber suntem împreună.
Reporter: Care sunt printre cele mai mari realizări ale școlii, de când sunteți dumneavoastră director?
Prof. Ion Negrilă: În primul rând ne lăudăm cu numărul mare de copii. De la 600 de elevi, câți erau în 2008, am ajuns la peste 1.000 de elevi. Avem cadre didactice tinere, bine pregătite, care știu ce înseamnă sistemul de învățământ, adevărați profesioniști. Nu există clasă de copii fără un cadru didactic bine pregătit. Asta se vede și în rezultatele pe care le avem. Copiii noștri, ajunși și la liceu, sunt premiați la toate olimpiadele, fac față cu brio tuturor cerințelor.
Reporter: De ce și-a schimbat denumirea Școala Generală nr. 2 în Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“ și de cât timp?
Prof. Ion Negrilă: Denumirea am schimbat-o acum 3 ani. Am trecut de la Generală nr. 2 la Odiv Densușianu, în primul rând pentru că rămăsesem singura școală generală din Făgăraș. Celelalte școli fuseseră atașate unui liceu, doar noi ne numeam Generală nr. 2. Am ales numele Ovid Densușianu pentru că este făgărășean, este născut aici, la Făgăraș. Tatăl lui s-a născut în județul Hunedoara, la Densuș. Ovid Densușianu a fost unul dintre marii dascăli, academician, profesor universitar, a făcut parte din Academia Română. A fost filolog, folclorist, om de litere. Tocmai de aceea am considerat ca școala noastră, fiind o instituție de cultură și de educație, trebuie să poarte numele unui om de cultură. Ovid Densușianu a trăit între anii 1873 și 1938.
Reporter: Ce părere aveți despre numeroasele schimbări din sistemul de învățământ din ultime vreme? Credeți că au fost de bun augur?
Prof. Ion Negrilă: În general, schimbările au fost bune, mai ales în ultima perioadă. A început să se lucreze cu programe mai simple, s-au înființat clasele pregătitoare. S-au schimbat și examenele, evaluarea națională și bacalaureatul. Mă refer aici la faptul că elevii nu au doar examenul scris, ci și examen practic, ceea ce este foarte important. Și din punct de vedere al salarizării lucrurile s-au îmbunătățit.
Reporter: Care sunt planurile de viitor ale școlii?
Prof. Ion Negrilă: Având în vedere că avem un trend ascendent, sperăm ca elevii care termină aici să se mândrească cu școala lor și, peste ani, când vor deveni la rândul lor profesori, să vină se predea tot aici, așa cum am făcut și eu. Ne dorim înființarea unui liceu de artă, avem și clase de artă, cu copii foarte buni, au luat premii la multe concursuri. Mare parte din absolvenții acestor clase sunt la licee de artă din țară, iar unii și la Academia de Muzică. Copiii au nevoie de continuitate, iar înființarea unui liceu de artă în orașul nostru este mai mule decât necesar. Întotdeauna îți dorești să faci mai multe pentru școala ta.
Reporter: Ați spus că ați finalizat cursurile gimnaziale la școala unde acum sunteți director. S-a schimbat, între timp, relația profesor-elev?
Prof. Ion Negrilă: Ca elev o vezi într-un fel, ca profesor în cu totul alt fel. Ca și elev, nu aveai anumite obligații, responsabilități, doar aceea de a învăța. Eu, de exemplu, am avut-o ca și profesor de matematică pe doamna Voichița Vecerzan. Iar acum fiul meu o are ca profesoară. I-am și spus fiului meu că eu am avut doar note de 10 la matematică, să nu fie mai prejos ca mine! Acum, din punct de vedere al profesorului, încerci să îi formezi pe copii. Cum îi creștem, cum îi formăm, cât de bine ne înțelegem cu ei, așa vor fi tinerii mai târziu, în viață. Elevul trebuie să știe că și dacă îl corectezi, sau îl cerți, o faci spre binele lui. În timp vezi că se formează o legătură specială între elev și profesor.
Reporter: Înainte de a fi director la școala gimnazială, ați fost director și la școala din comuna Voila. Cum a fost acea perioadă?
Prof. Ion. Negrilă: Între 2005 și 2008 am fost director la școala din Voila. Pot spune că mi-am pus acolo amprenta. Am renovat 6 școli, am introdus toaletele în interiorul școlilor, am pus centrală termică. Mi-a plăcut mult acea perioadă. Colegii au fost minunați, la fel și copiii de acolo!
Reporter: Vă mulțumesc! (interviu realizat de Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.