Lipsă de ser antiviperin la Făgăraş


vipereÎn plin sezon al viperelor şi şerpilor, aproape toate spitalele ţării se confruntă cu lipsa serului antiviperin. Situația este gravă, pentru că unele mușcături de șarpe pot fi mortale dacă nu le tratezi în primele ore. Căldura excesivă îi scoate din ascunzători și pot fi întâlniţi des în această perioadă. Una în care și numărul turiștilor crește, ținând cont că a început vacanța de vară. În ultimele zile, pe văile şi crestele Munţilor Făgăraş au fost semnalate mai multe cazuri în care oamenii s-au întâlnit efectiv cu vipera în faţa lor.

,,La spital în acest moment nu avem deloc ser antiviperin Am făcut comandă, dar nu se onorează, pentru că nu există la niciun furnizor”, a declarat Persida Ţâmboiu, managerul Spitalului ,,Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş.

Persida Ţâmboiu, manager spital

Persida Ţâmboiu, manager spital

În ultima perioadă turiştii au raportat vipere pe drumul care duce spre Cabana Sâmbăta şi pe Muchia Drăguşului. Se recomandă ca, în cazul în care o persoană este muşcată, să nu se agite prea tare pentru a nu-şi răspândi veninul în tot corpul. Victima trebuie să ajungă la spital în cel mai scurt timp.

În ţară, în aceste zile, s-au folosit şi fiole de ser expirat, care se găseau prin diverse spitale, pe considerentul că, decât să nu se administreze pacientului nimic, mai bine o doză de ser ieşită din valabilitate.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.