Pentru că avem multe de spus!

.

Locuitorii din Hîrseni, Grînari, Mîndra, Rîuşor, Sîmbăta de Jos, Sîmbăta de Sus sunt pasibili de schimbarea unor acte


Persoanele care trăiesc în localități sau pe străzi care, până acum, aveau în denumire un “î” din “i” vor fi nevoite să își schimbe domiciliul în actele maşinii sau locuinţei.

În urmă cu 25 de ani, Academia Română decreta că “î”-ul din “i” trebuie să fie înlocuit cu “â”-ul din “a”. Acum, parlamentarii vor să adapteze şi numele localităţilor în funcţie de această grafie.

 Astfel, afectate de modificări vor fi zeci de localităţi şi străzi care au în componenţa numelui litera „î”.

Oamenii vor fi nevoiţi să-şi schimbe domiciliul în actele maşinii sau locuinţei, dar scapă de modificarea paşapoartelor, permiselor de conducere şi cărţilor de identitate. Acestea pot fi păstrate până când vor expiră.

Proiectul de lege a trecut de Parlament şi va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

schimbare acte

În anexa Legii 2/1968, lege care prevede numele tuturor localităţilor din România, iată cum apar scrise localităţile din Ţara Făgăralului:

  • cu “î” din “i”: Hîrseni, Grînari, Mîndra, Rîuşor, Sîmbăta de Jos, Sîmbăta de Sus

De asemenea, în Făgăraş există străzile: Cînepii, Cîmpului, Brînduşelor, Tîrgului şi Salcîmului. Denumirea acestora este anterioară modificării lui “î” cu “â”.

Dacă localităţile şi străzile de mai sus sunt trecute pe documente cu “â” din “a”, localnicii nu trebuie să îşi mai schimbe actele locuinţei sau maşinii. Sunt însă cazuri în care actele, fiind vechi, conţin “î” din “i”, situaţie în care trebuie schimbate.

De exemplu, sunt locuitori ai comunei Sâmbăta de Sus pe ale căror acte de identitate figurează satul Sîmbăta de Sus (“î” din “i”). Întrucât este vorba de buletine şi nu de actele de casă sau de maşină, acestea nu mai trebuie schimbate. Se consideră că, în general, buletinele, permisele de conducere şi paşapoartele au termen determinat de valabilitate şi oricum expiră, aşa că la întocmnirea celor noi, “î”-ul va fi scris “â”.

Foarte puţine localităţi din ţară şi-au modificat pe cale legală numele odată cu schimbarea lui “î”.

Ca referință pentru tranziția de la “î” la “â” din ultimele decenii, în 1994 orașul Cîmpulung a devenit prin lege municipiul Câmpulung. În 2003, localitatea Sînnicolau Român din județul Bihor s-a transformat în comuna Sânnicolau Român. Oraşul Tîrgu Mureş a rămas, însă, cu aceeaşi denumire.Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *