Pentru că avem multe de spus!

.

Lolele se pregătesc de fugă! Celebrul obicei va avea loc la Cincu sâmbătă, 8 februarie


Primarul Sorin Suciu

Această tradiţie a reînviat cu câţiva ani în urmă la Cincu. De când a fost reluată, fuga lolelor s-a ţinut apoi an de an. În 2020 evenimentul este programat să aibă loc sâmbătă, 8 februarie.

Este o tradiţie săsească ce implică nişte costumaţii spectaculoase, gogoşi calde, ţuică fiartă şi un bal seara în noapte.

,,După obicei, lolele au o gazdă de la care pleacă dimineaţa cu mare alai şi cu o remorcă pe care o împodobesc cu fotografii cu evenimentele care s-au întâmplat peste an. De la gazdă fac o primă oprire la Primărie unde îşi prezintă programul, apoi mai fac alte 5-6 opriri prin diverse locuri ale satului, pe străzi, pe la interesecţii, iar oamenii ies din curţi şi servesc lolele cu ţuică, gogoşi şi vin. Seara fac un bal la căminul cultural. În anii trecuţi, pentru că obiceiul abia se reluase, Primăria Cincu a contribuit la cheltuielile cu realizarea costumelor”, a declarat primarul comunei, Sorin Suciu.

Foto: Dinu Constantin

Anul acesta este al 4-lea consecutiv de când când lolele fug primăvara pe străzi să alunge iarna şi spiritele rele.

,,Acest obicei a fost reluat cu 4 ani în urmă la iniţiativa lui Mihai Andrei Gottschling şi a lui Martin Mertensacker, fiind cu atât mai inedit tocmai pentru că acesta din urmă, culmea, este străin de această tradiţie, el fiind la origini neamţ, dar s-a stabilit la Cincu după ce s-a căsătorit cu o româncă din satul nostru. Anul trecut am fost 80 de lole pe străzi. În primul an, după reluarea tradiţiei, au fost 40 de lole. În anul următor s-au strâns 90 de lole, căci ni s-au alăturat şi lolele din Agnita. Anul acesta gazda lolelor va fi Michael Gotschling Jr., cincan la origini, care locuieşte în Germania, dar care vine acasă cu acest prilej. Măştile, bicele şi costumele lolelor sunt realizate de fratele meu, Uwe Boghian. O altă doamnă din Cincu, Sanda Ţarog, face şi ea costume de lole”, a explicat Brighitte Boghian, administratorul Bisericii fortificate din Cincu.

Brighitte Boghian

Evenimentul de anul acesta este organizat de Asociaţia Culturală Scaunul Cincului, împreună cu Primăria comunei, cu Asociaţia Soxen şi cu Poliţia Cincu.

După ce lolele alungă toată ziua spiritele rele şi vremea urâtă, seara la ora 20.00, se reînmtâlnesc în cadrul unui bal organizat la căminul cultural din sat.

(Cristina Cornilă)Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.