Marius Mateoi, de meserie muzician


marius mateoiSe numeşte Marius Mateoi, este făgărăşean şi are 21 de ani. Studiază pianul de la 7 ani, cântă la tobe, compune muzică, este producător. A colaborat cu Bibanu MixXL, Delia, Puya, dar şi alţii.

 La cei 21 de ani, Marius Mateoi are un palmares cât alţii într-o viaţă, trăiri, bucurii, tristeţi şi răzvrătiri, multă, multă muncă şi cu vise cât pentru 7 vieţi. A colaborat cu Delia, Puya, Ştefan Stan, a apărut în videoclipuri. Cântă la pian, la tobe, compune muzică, este producător.

Toate astea au avut şi un început. Pasiune pentru muzică de mic copil, descoperită de părinţi şi fructificând-o inclusiv acum.

„Părinţii mei au observat că am talent la muzică. Am început să mă joc cu beţele chinezeşti în copilărie şi dădeam cu ele în perne. Vedeam la televizor toboşari şi încercam să îi imit. Tatăl meu fusese într-o trupă în tinereţe şi el a fost toboşar. Aşa că şi-a dat imediat seama că am în gene aceeaşi plăcere ca şi el, muzica, tobele. Prima dată m-a dat la lecţii de pian, la 7 ani, la o profesoară de pian. Nu pot spune că am agreat-o. Am prins cursurile la ea în toamnă, ea nu avea căldură şi era frig la ea în casă. Imaginează-ţi, să fii neîncălzit la pian, să ai degetele reci, iar ea să „te atingă“ cu un băţ pe degete ori de câte ori greşeai. Eu mă gândeam că mă duc să îmi descopăr talentul, dar nu am putut rezista acolo mai mult de un an. Aşa că am plecat de la ea şi am continuat cu Titi Cârstea, care cântă şi acum la Casa de Cultură. Cu el am şi participat la câteva spectacole. Asta a durat până cânt am intrat în clasa a V-a, iar atunci părinţii mei m-au înscris la Generală nr. 2, la o clasă de muzică. Tot pe atunci am început să cânt şi la tobe. Ai mei m-au înscris la o clasă de percuţie. Iar liceul l-am urmat la Braşov, la Liceul Tudor Ciortea, fostul liceu de Arte, unde am continuat pe aceeaşi direcţie, percuţie“, povesteşte tânărul muzician. Şi de aici a început totul…

Producţia muzicală

Era în clasa a XI-a când a auzit melodia „Alors on danse“ a producătorului belgian Stromae. A auzit că a fost realizată în doar 10 minute şi a ajuns un hit. Aşa că s-a gândit că şi el poate face aşa ceva, că nu este deloc greu, important este să încerce.

„A ieşit din melodia asta un hit, a compus melodia în doar 10 minute. Aşa că m-am gândit că aş putea face şi eu, să fac şi eu producţie. Aveam o profesoară de percuţie, Cristina Puia, care mi-a propus să colaborez cu un artist braşovean. Aşa a început colaborarea mea cu Bibanu MixXL. Împreună cu el am înfiinţat primul label de muzică independent din Braşov, Dope Film Records“. Bibanu MixXL, Dan Popescu, este un artist din Braşov, iar genul de  muzică pe care îl abordează este raggae-rap. Împreună au avut colaborări cu mulţi alţi muzicieni. Unul din ei a fost şi Puya, cunoscutul cântăreţ din La Familia.

„Am început să compun muzică pentru Bibanu. Primisem o orgă şi acasă am început să mă familiarizez cu toate conceptele astea în ceea ce priveşte producţia muzicală. Iniţial m-am dus la el, i-am arătat de ce sunt în stare, lui i-a plăcut foarte mult şi m-a luat la el în echipă. I-am compus în jur de 10 melodii, de succes, aş putea spune. Prima melodie pe care am compus-o pentru el a fost „Sau“. Milioane de vizualizări pe youtube, concerte împreună cu el, am apărut în videoclipuri alături de el, în emisiuni. A fost ceva ireal pentru mine“. Un vis devenit realitate, iar Marius, doar un puşti de 17 ani, începuse deja să „guste“ din celebritate.

Colaborări cu Puya, Delia Matache

Colaborarea cu raperul braşovean i-a dat ocazia muzicianului făgărăşean să facă cunoştinţă cu mai mulţi artişti din ţară, dar şi de peste hotare. Unul dintre ei a fost Puya.

„Cum este el ca şi persoană? Un om mic de statură şi chel. Ţin minte când a intrat prima dată la noi în studio. Era cu o doză de Cola într-o mână şi cu laptop-ul sub braţ. Era bine dispus, aşa este el aproape tot timpul. Era prieten cu Bibanu şi mai vedea pe la studio să mai vadă ce piese noi mai are braşoveanul nostru. A auzit o melodia pe care eu tocmai o compusesem doar instrumental, i-a plăcut şi imediat a deschis laptop-ul şi a început să scrie versuri după melodie“. În perioada următoare a apărut şi melodia „Campion“. „Melodia am dedicat-o mamelor noastre“, specifică tânărul făgărăşean.

Următoarea colaborare importantă a fost cu Delia Matache. O melodie compusă de Marius Mateoi, cântată de Delia şi Bbanu MixXL „Aici am apărut şi în videoclip, eram tipul ce cânta la pian. Nu se vede, dar am avut mari emoţii“. Au mai fost colaborări şi cu un artist de peste ocean, Fab Faya, cu Adrian Ţuţu, câştigătorul primei ediţii a concursului „Românii au Talent“, dar şi cu Ştefan Stan, câştigătorul concursului „Vocea României“ din 2012, Alex Stoian (Allye), Andreea Demeny – artişti braşoveni. „Mi-a plăcut să colaborez cu toţi aceşti artişti. M-au influenţat în mod pozitiv. Cu ajutorul lor am crescut şi eu, am învăţat ce înseamnă cu adevărat producţie muzicală, ce înseamnă să ai succes, ce înseamnă să te recunoască oameni pe stradă, ce înseamnă să ajungi acolo sus, printre stele. Eu ce puţin aşa m-am simţit şi a fost tare bine. În momentele mele de singurătate, acasă, la Braşov, compuneam în continuare. Era mai uşor să scriu acasă, nu era nebunia aia de la studio“.

A ajuns şi la televiunile naţionale de muzică, Zu TV, Music Channel, Kiss Tv, cu piesa „Zile bune, zile rele“, tot alături de Bibanu MixXL şi un alt artist, Rashid C.I.A. „Am colaborat şi cu băieţii de la Alaila Production. Ei au câştigat un concurs lansat de Enrigue Iglesias, prin 2013. Au fost în vogă băieţii“. În 2013 a dat Bacul şi tot atunci s-a hotărât să facă o schimbare în viaţa lui, aşa că s-a mutat la Făgăraş.

Viaţa la Făgăraş

A fi artist înseamnă faimă, bani şi consecinţe, uneori plăcute, alteori neplăcute. Când guşti succesul de mic, când goana după bani şi glorie este mai mare ca goana după consolidare în valoare, vine un moment când totul se sfârşeşte. Pe moment, cel puţin. Părinţii, însă, sunt cei care au un rol esenţial, mai ales la vârsta adolescenţei.

„Părinţii mei au făcut sacrificii ca eu să îmi urmez visul. Când am intrat la liceu, mama mea m-a urmat la Braşov, iar tatăl meu a rămas la Făgăraş, aici unde şi lucrează. După ce am terminat liceul, am încheiat şi colaborarea mea cu Bibanu şi am venit la Făgăraş. Atunci am stat să mă gândesc ce pot face mai departe. Şi pentru că nu am putut sta deoparte de muzică, împreună cu un prieten DJ din Braşov, am început să cântăm în stilul piano live act. Adică el punea muzică, iar eu îl acompaniam cu pianul. Ne-a mers de minune chestia asta, dar nu a durat chiar foarte mult, pentru că prietenul meu era din Braşov şi nu reuşea de fiecare dată să ajungă aici. Dar am avut concerte cu el prin barurile făgărăşene. Da, publicul ne-a plăcut foarte mult“.

Aşa că, tot la îndemnul părinţilor, Marius s-a axat pe lecţii de pian şi tobe. De data aceasta el era cel care dădea lecţii micilor învăţăcei. La pian, însă, fără celebrul băţ al profesoarei lui din copilărie. Cu mult tact, răbdare, tânărul a reuşit să strângă 13 copii, cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani, cu care are şi planuri. De sărbători să facă un spectacol cu ei. „Îmi place mult ce fac acum, să lucrez cu copiii. Sunt tare faini, speciali, talentaţi. Mă bucur să le fiu profesorul lor“. Nu are planuri de viitor. Marius spune că el trăieşte în prezent. Drumul lui prin viaţă este încă nescris.

„Nu toţi au acest talent în lumea asta, sunt puţini care au talent în muzică. Iar acei care au talent în muzică, majoritatea nu ştiu să producă muzică. A fi producător bun mai înseamnă să captezi atenţia şi respectul artiştilor, fără o producţie muzicală potrivită ei nu ar mai fi la TV sau pe Radio. Vreau să obţin atenţia celor care îmi ascultă muzica. Consider că pot să le transmit diferite stări emoţionale. Cu toţii ascultăm muzică, indiferent de stilul ei, acasă, la serviciu, în maşină, la benzinărie când alimentăm. Cu toţii ascultăm muzică iar muzica ne stimulează dispoziţia, eu unul îmi schimb rapid starea atunci când ascult o piesă bună“.

Da, îşi urmează instinctele, îşi urmează vocea interioară, îşi urmează visele. Până la urmă ce ar putea face un tânăr de 21 de ani? Să viseze că ar putea colabora cu producătorul ce i-a dat acel imbold de a compune muzică în adolescenţă: Stromae. De ce nu? Visurile se pot îndeplini, dacă crezi cu adevărat în ele!

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.