Medicul făgărășean care face diferența dintre viață și moarte: Raluca Mincu


 

medi

Este medic specialist la Spitalul Universitar de Urgență din București și cercetător științific în Unitatea de Cercetare în Cardiologie a spitalului. În ultimii ani a reprezentat clinica și România la congrese importante de cardiologie din Europa, unde a prezentat proiecte originale de cercetare în cardiologie. Ea este unul dintre medicii bucureșteni care fac diferența dintre viață și moarte. Ea este o făgărășeancă cu care tare mult ne mândrim: Raluca Mincu.

 

A plecat la București, la Facultatea de medicină imediat după ce a terminat liceul, la Radu Negru, în 2001, pe când avea 18 ani. I-a plăcut medicina de mic copil. Atunci când era întrebată ce vrea să devină când va fi mare, răspundea cu nonșalanță „doctoriță“. Provine dintr-o familie de medici. „Tatăl meu este medic veterinar, la fel ca și fratele meu mijlociu. Atunci când eu eram în clasele primare, fratele meu învăța pentru examenele de anul I ale facultății de medicină veterinară și eu stăteam des cu el să îmi explice diverse lucruri despre bolile animalelor, despre cum erau alcătuite scheletele lor și mi se părea fascinant, dar dificil. Erau multe specii de învățat dintr-o dată. Așa că m-am gândit să mă concentrez pe o specie, omul și să dezvolt la maxim cunoștințele mele în această direcție“, povestește Raluca. Nu i-a fost deloc greu să aleagă orașul în care să își urmeze visul, mai ales că și frații ei erau tot în București, ca și cadre universitare la facultățile de teologie și medicină veterinară. În drumul ei spre Capitală și spre o nouă viață a fost însoțită de Mihai, colegul ei de clasă, prietenul din liceu și actualul ei soț. „Făgărașul mi-a oferit șansa de a descoperi marea iubire, pe Mihai, cu care am fost colegă de clasă în liceu. A fost interesantă întâlnirea noastră, deoarece a debutat cu o rivalitate. Am intrat cu aceeași medie de admitere în clasa de matematică-fizică, pe primul loc, dar eu având numele Benga pe vremea aceea, am fost afișată prima pe listă. Ulterior am terminat liceul cu aproape aceeași medie la Bacalaureat, media lui fiind cu 2 sutimi mai mare și îl tachinez că acest lucru se datorește faptului că i-am șoptit o formulă la proba de chimie, el fiind de fapt olimpic la această materie. Ulterior am plecat împreună la București, el la Facultatea de Calculatoare de la Politehnică București, iar eu la medicină. Perioada studenției a fost foarte frumoasă, iar după anul IV de facultate ne-am căsătorit și acum avem două fetițe minunate, Diana și Sabrina, de 6 și 2 ani, care ne-au adus bucurie infinită“.

 

„Sunt cazuri în care prezența ta face diferența dintre viață și moarte“

Tot la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, unde este licențiată în medicină a terminat și studiile de doctorat în medicină. Din 2008 și până în 2015 a făcut rezidențiatul în cardiologie la Spitalul Universitar de Urgență, iar din 2015 lucrează ca medic specialist cardiolog la Clinica de Cardiologie a aceluiași spital, dar și ca cercetător științific la Unitatea de Cercetare în cardiologie a spitalului. A ales cardiologia pentru că, spune ea, este o specialitate dinamică și incitant, „exact așa cum vedeam eu definiția medicului din mine: gata de acțiune și curios. De asemenea, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în lume la ora actuală, iar această specialitate îmi dă șansa să influențez foarte multe destine“. De peste 8 ani lucrează în spitalul bucureștean. Printre gărzi și pacienți grav bolnavi, Raluca se consideră norocoasă că face ceea ce îi place cel mai mult: salvează vieți. În fiecare zi ea se află printre cazuri dramatice, în care viața atârnă doar de un fir de ață. Cu toate că se consideră un profesionist, nu poate să își stăpânească sentimentele. „Sunt cazuri dramatice, de oameni tineri, tot mai dese în ultima vreme din nefericire, care vin cu viața atârnând de un fir de ață. Deși suntem foarte lucizi și tranșanți la cazurile urgente, sunt momente în care ești atat de empatic cu suferința omului, încât suferi ca și pentru unul de-al tău, gândindu-te că și pacientul are la rândul lui oameni care îl iubesc și îl așteaptă cu drag acasă. Sunt cazuri pentru care prezența ta face diferența între viață și moarte, cum sunt de exemplu aritmiile foarte grave din care pacientul își revine doar cu un tratament urgent cu un șoc electric. A reda viata unui om e un sentiment foarte gratificant și simți cu adevărat că ai fost lăsat de Dumnezeu să faci o misiune minunată. Cred că acest sentiment ne face să mergem mai departe, oricât de greu ar fi, fizic și emoțional, să fii medic cardiolog“, afirmă medicul făgărășean.

 

„Ne-am dori să trăim în Făgăraș și să lucrăm în București“

Munca celor care poartă o răspundere enormă în salvarea unor vieți pentru a reda o parte din sănătatea pierdută unui om aflat în suferință, te îndeamnă să îl privești pe medic ca pe un Dumnezeu uman, atunci când ai nevoie. Un mic zeu uman care, la rândul lui, are trăiri, emoții, sentimente, empatii, familie. Se știe foarte bine că sistemul medical din România are mari lacune, dar asta nu îi împiedică pe acești medici să își facă, cu atâta pasiune, meseria pentru care au depus și un jurământ. Însă fiecare dintre ei își dorește schimbări în sistemul medical. „Aș dezvolta mai multe centre de îngrijire pentru persoanele vârstnice, ei sunt foarte vulnerabili. Mulți dintre ei nu au un ajutor real și le este foarte greu să își reia viața după boli invalidante“, recunoaște Raluca. Cu toate că mare parte din timp și-o petrece în spital, doctorul făgărășean încearcă să se împartă între muncă și familie. „Familia este cea care îmi încarcă bateriile întodeauna, cu dragostea ei necondiționată. Iubesc să mă joc cu fetițele mele, iubesc activitățile sportive, iubesc călătoriile. Munca m-a învățat lecția cea mai importantă și anume să prețuiesc viața și să mă bucur de momentul prezent“. Împreună cu familia revine cât de des poate la Făgăraș și recunoaște că nimic nu se compară cu orașul ei natal. „Noi suntem foarte atașați de oraș și de locurile minunate, de natura ce există în această zonă, motiv pentru care am încercat să recreem puțin din atmosfera de la țară de la bunicii mei din Gura Văii, mutându-ne lângă București. Dar nimic nu are farmecul sătucului meu de la poalele Făgărașului“. Dacă ar fi să aibă o dorință, aceasta ar fi să trăiască la Făgăraș și să munceasă la București. Chiar dacă fizic pare aproape imposibil, totuși Raluca consideră o datorie de suflet ajutorul pe care îl acordă oamenilor din Țara Făgărașului. „Ajut cu mult drag oamenii din zona Făgărașului care îmi solicită sprijinul medical, o consider o datorie de suflet“, mai spune dr. cardiolog Raluca Mincu.

(Alina ROMAN)

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.