O carte scrisă de un făgărăşean va fi ecranizată


  • O casă de producţie din Statele Unite ale Americii vrea să facă un film după celebrul roman ,,Cartea Oglinzilor al scriitorului Eugen Ovidiu Chirovici.

cartea oglinzilor

Mărturisirea îi aparţine chiar autorului, prezent în perioada 9-11 august la Făgăraş în cadrul festivalului ArtFestin.

,,Prin intermediul agenţiei care mă reprezintă, o casă de producţie din SUA a încheiat un contract pentru ecranizarea romanului. Procedura prevede că ţi se oferă o sumă de bani, iar un anumit timp, de obicei între 3 şi 5 ani, casa de producţie are exclusivitate în transpunerea în film a acelei cărţi. Se întâmplă de multe ori ca ei să piardă banii respectivi şi niciodată cartea respectivă să nu intre propriu-zis în circuitul promis, pentru că de cele mai multe ori proiectul se desfăşoară, nu în jurul scenariului, nu în jurul autorului, ci în jurul vedetei ce va juca în film, care este cea mai importantă persoană. În cazul în care se nimereşte, ca ei să aibă un contract cu un actor care corespunde, cartea intră mai repede în ecranizare. Poate dura şi 3-4 ani să ajungă film o astfel de carte. Eu nu vreau să mă implic niciodată în scrierea scenariilor de film, este o cu totul altă poveste, este o industrie extrem de complexă şi nu am fost tentat vreodată să scriu scenarii. Ultimele veşti pe care le-am aflat este că s-a scris scenariul şi s-ar putea să intre în producţie în această toamnă”, a explicat scriitorul făgărăşean.

A existat şi un regizor român care şi-a manifestat interesul de a ecraniza cartea lui Chirovici, însă propunerea acestuia a venit după ce drepturile de ecranizare au fost vândute. Câteva luni mai târziu după această a doua propunere, a apărut şi a treia, de la o casă de producţie din China.

Chirovici a menţionat că au existat destule cazuri în care autorii unor romane de succes, după care s-au realizat filme, au constatat că nu le plac filmele respective, dând ca exemplu ,,Shining” al lui Stephen King sau ,,Numele trandafirului” al lui Umberto Eco.

Pe de altă parte, au existat şi situaţii inverse; cărţi lipsite total de succes, dar cu ecou fantastic în industria cinematografiei, cum ar fi ,,Şi caii se-mpuşcă, nu-i aşa?”

A surclasat ,,Pe aripile vântului”

Până la celebra-i carte care a ajuns pe toate continentele lumii, Chirovici a scris mereu în limba română. ,,Cartea oglinzilor”, însă, este prima carte pe care a scris-o integral în limba lui Shakespeare, căci la vremea aceea autorul chiar locuia în Regatul Unit.

,,Se spune întotdeauna că cea mai bună carte este ultima. Ţin foarte mult la ,,Cartea Oglinzilor”, dar îmi place mai mult ,,Suflete la preţ redus” pe care am publicat-o în 2008. Însă ,,Cartea Oglinzilor” rămâne cea care mi-a deschis porţile industriei publicistice internaţionale şi a fost o surpriză uriaşă pentru mine, pentru că a fost o adevărată aventură să încerc marea cu degetul, să scriu prima carte în limba engleză, când pentru un autor schimbarea limbii materne e îngrozitor de grea”, a mărturisit autorul.

67933066_1352696174892702_5745596009212280832_o

Drepturile de apariţie ale ,,Cărţii oglinzilor” au fost cumpărate de 38 de state de pe glob, ceea ce reprezintă un fenomen mondial. Spre comparaţie, ,,Pe aripile vântului” a fost tradusă în doar 30 de limbi.

Pe de altă parte, scriitorul a mărturisit că nu este mulţumit de cum a fost tradus romanul lui în limba română. El susţine că traducătorii săi au folosit expresii care nici măcar nu există în limba noastră. La fel de nemulţumit este şi de traducerea în limba maternă a următorului său roman, ,,Cartea secretelor”.

,,Am rescris o frază şi de 15-20 de ori

Romanul ,,Suflete la preţ redus” a fost scris dintr-o suflare cu mai bine de zece ani în urmă, într-o perioadă în care autorul mărturiseşte că era extrem de ocupat. ,,Această carte a rămas la stadiul de primul draft, nu am mai refăcut-o, fiind singura care a apărut astfel. Uneori îţi ies din prima cărţi, paragrafe sau expresii, alteori mi s-a întâmplat să rescriu o frază şi de 15-20 de ori ca să sune bine. E ca o muzică, nu trebuie să aud nicio notă falsă”, a explicat Chirovici.

Pentru scriitorul făgărăşean, de cele mai multe ori o carte înseamnă 4-5 drafturi succesive.

Înainte de a publica o carte, Eugen Ovidiu Chirovici mărturiseşte că vrea să afle şi părerea apropiaţilor: ,,Prima căreia i-o dau să o citească este soţia mea, care e o fiinţă foarte blândă şi necritică, din păcate pentru mine, dar ţin mult la părerea ei. Îi mai dau să citească şi fratelui meu… În general, ţin să aflu părerea la 4-5 persoane de încredere.”

(Cristina Cornilă)

reclama Cafe DuoLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.