În perioada 17 – 19 mai se sărbătoresc Zilele Muzeului Satului ,,Dimitrie Gusti”, instituţie de cultură care a ajuns astăzi la 83 de ani de existenţă. În cele trei zile de weekend au fost pregătite momente speciale atât pentru cei mari, cât şi pentru cei mici: de la o nuntă tradiţională din Transilvania, până la cel mai vechi teatru iniţiat într-un sat, dansul Caluşului, meşteri populari, artizani sau produse tradiţionale.
Vineri, începând cu ora 12.30, a avut loc refacerea unei nunţi tradiţionale din lumea satului. Alaiul de nuntă, cu tot cu mire şi mireasă, a venit din Drăguş.
Nunta s-a desfăşurat în curtea gospodăriei drăguşene, adusă în Muzeul Satului acum 83 de ani, de către echipele de specialişti conduse de Dimitrie Gusti. Este chiar casa cu nr. 1 din Muzeul Satului.
Cei prezenţi au asistat la toate momentele specifice nunţii de pe vremuri: gătitul miresei, venirea mirelui, conducerea tinerilor spre altar.
Nunta din Drăguş a fost consemnată de Dimitrie Gusti acum 90 de ani în timpul cecetărilor în teren la Drăguş, când acesta făcea cercetări sociologice în inima satului transilvănean. Profesorul Gusti a mers la Drăguş împreună cu echipe de monografişti care au înregistrat cântece şi obiceiuri, realităţi sociale, dar şi fotografi care au surprins momente unice din viaţa comunităţii rurale. Au rămas mărturii a ceea ce a fost odinioară satul românesc autentic.
Nunta de la Drăguş a fost readusă în actualitate de conf. univ. dr. Paula Popoiu în anul 2009, volumul ,,Drăguş, după 80 de ani de la prima campanie monografică”.
Puteţi urmări nunta specifică Drăguşului AICI şi AICI.