O veche biserică romano-catolică din Cârțișoara a fost transformată în centru cultural


Biserica romano-catolică din Cârțișoara risca să își piardă orice fel de utilitate dacă nu se intervenea asupra ei, pentru că se degrada văzând cu ochii de la un an la altul, chiar de la o zi la alta. Un ONG din comună s-a preocupat să reabiliteze clădirea, iar costurile lucrărilor de până acum au ajuns la 22.000 de euro și se estimează că vor urca până la 30.000 de euro.

Potrivit președintelui Asociației Cârțișoara (ONG-ul care i-a redat viața acestei clădiri), Laurențiu Dorodici, Biserica Romano Catolică a fost terminată în anul 1907, iar în 23 august 1908 a fost sfințită. ,,La vremea respectivă în Cârțișoara exista o comunitate de aproximativ 100 de persoane aparținând confesiunii romano-catolice. În turn există o inscripție în limba maghiară care spune așa: ,,Spre mai marea slavă a lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletească a credincioșilor”. Inscripția datează din 1908, anul sfințirii Bisericii. Nu se mai vedea aproape deloc, dar, odată cu renovarea lăcașului, am refăcut și inscripția. Această biserică a trecut în 1948 în administrarea Bisericii Ortodoxe. În acea perioadă comunitatea maghiară a fost exterminată prin deportare și amenințare. Prin anii ’50 a fost folosită pentru slujbe de către ortodocși. Prea multe informații nu s-au păstrat despre Biserica Romano-Catolică, care astăzi a devenit centru cultural”, a explicat Laurențiu Dorodici.

Transformarea lăcașului de cult în Centrul cultural ,,Pr. Radu Fărcașiu” a costat până acum 30.000 de euro și s-a realizat într-un interval relativ scurt de timp, între 1 august 2021 și 1 mai 2022. Încă mai sunt unele lucrări de făcut, cum ar fi vitraliul de la turn, dar imobilul este în stare să găzduiască evenimente cu iz cultural.

Biserica a fost restaurată complet, începând cu acoperișul (la care s-au schimbat parțial din căpriori, lați și țiglă), până la fundație (la care s-a făcut hidroizolație), interior, exterior (tencuială și zugrăvire), podele (podeaua de lemn a fost rașchetată și lăcuită), uși și ferestre (au fost recondiționate cele de lemn), turn (tencuit și zugrăvit).

Suma necesară restaurării acestui obiectiv provine din donații, strânse din poartă-n poartă de membrii Asociației Cârțișoara.

Mai multe evenimente culturale au fost deja organizate în Centrul cultural ,,Pr. Radu Fărcașiu”: concert de violoncel, concert de Crăciun, lansare de carte, activități pentru copii, târg de Mărțișor, târg de Florii. La anul va fi organizat aici evenimentul ,,Cârțișoara 800”, în cinstea împlinii a 800 de ani de atestare documentară a localității.

În paralel, imobilul își păstrează și funcțiunea de capelă mortuară pentru comunitate.

În spatele Centrului cultural se află Grădinia Blajinilor, un alt proiect al Asociației Cârțișoara care și-a propus să planteze 800 de pomi, câte unul pentrun fiecare an de existență a localității (click aici pentru detalii).

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.