Parc fotovoltaic, rețea de iluminat public, pistă de biciclete – sunt proiectele la care lucrează acum Primăria Hârseni


Trei proiecte sunt în lucru acum în comuna Hârseni spre a fi depuse spre finanțare la Administrația Fondului pentru Mediu. AFM este principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului.

Potrivit primarului Daniel Dâmboiu, unul dintre proiecte se referă la o rețea de iluminat public cu led, lungă de 8 km, pe Valea Sebeșului.

Un al doilea proiect se referă la construcția unui parc fotovoltaic, tot pe Valea Sebeș, pe o suprafață de 4 hectare de teren. Acest teren este intabulat pe Primărie și are în apropiere o linie de înaltă tensiune, spre care poate fi virată energia electrică. Edilul se gândește că acest parc fotovoltaic ar putea fi o sursă din care să se asigure iluminatul public din întreaga comună.

Cel de-al treilea proiect la care lucrează administrația publică este o pistă de biciclete, care va fi asfaltată pe o lățime de 2,4 metri și care va fi iluminată cu panouri solare. Pista va face legături între satele comunei. De exemplu, va lega Sebeșul de Mărgineni sau Copăcelul (cu pornire din DJ 104 A) de plantația de afine. Valoarea maximă care poate fi solicitată pentru acest proiect este de 2,5 milioane de lei.

Cele trei proiecte de mai sus se află în lucru, dar comuna Hârseni are și un proiect depus deja la Administrația Fondului pentru Mediu. Acesta vizează realizarea PUG-ului comunei, operațiune prin care poate fi schimbată categoria de folosință a unor terenuri, adică trecerea lor din extravilan în intravilan și, implicit, posibilitatea de a construi pe ele. Comuna a solicitat 90.000 de euro pentru PUG, suma maximă care putea fi cerută, însă costul său va fi mai mare în realitate și va fi acoperit și cu fonduri din bugetul local sau din alte programe.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.