Podul de la Hălmeag va fi gata în câteva zile!


  • Se lucrează de zor la podul de la Hălmeag, cel care va face legătura între localitățile Șercaia și Hălmeag.
  • Constructorul a afirmat că, dacă nu ar fi avut probleme cu intemperiile, podul era de mult recepționat

Podul de la Hălmeag se află într-o fază finală, spun constructorul și primarul comunei Șercaia. În câteva zile, sunt de părere aceștia, se poate turna asfaltul, iar oamenii care locuiesc în această zonă vor merge pe un pod nou, betonat.

De altfel, şantierul a fost verificat joi de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, dar şi de primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin. De altfel, reprezentantul Primăriei Şercaia a precizat că „lucrările au decurs foarte bine. Pe lângă faptul că administraţia judeţeană ne-a asigurat finanţarea, a desemnat constructorul şi a pus la dispoziţie tot ce este necesar, noi am fost aproape de constructor şi am răspuns la orice necesitate a acestuia. Aşa se face că astăzi ne putem bucura că am ajuns în faza finală de construcţie. Credem că în maximum o săptămână se va putea turna asfaltul şi vom putea organiza recepţia acestei investiţii”, a spus edilul. Conform informaţiilor administraţiei judeţene, în momentul de faţă se amenajează acostamentele şi se terasează drumul înspre pod, iar finalizarea lucrărilor, turnarea covorului asfaltic şi darea în folosinţă a noului pod sunt preconizate pentru perioada imediat următoare.

Constructorul a afirmat că, dacă nu ar fi avut probleme cu intemperiile, podul era de mult timp recepționat, iar el deja se afla la o altă lucrare. „Lucrările au fost complexe şi dacă nu am fi avut probleme cu intemperiile, podul ar fi fost de mult recepţionat, iar noi ne-am fi ocupat de altă lucrare”, a susţinut Constantin Pilat, şef de şantier, reprezentantul constructorului SC Confer Group SRL.

În aceste zile se lucrează de zor, la acostamente, care vor fi în vecinătatea podului, dar și la gabioane și alte mici lucrări în albia râului Olt.

Podul de lemn a rezistat „eroic“ timp de aproape 100 de ani

Timp de un secol, legătura dintre satele Şercaia şi Hălmeag s-a făcut pe un pod de lemn construit peste Olt, după ce cel de dinaintea lui a fost distrus de bombardamente. Înaintea actualului pod de lemn, care a rezistat eroic 100 de ani, a mai fost un pod construit din beton, care era funcțional la începutul secolului al XX-lea, dar care a fost distrus de bombardamente în cel de-Al Doilea Război Mondial. Autoritățile de la vremea respectivă au căutat o soluție rapidă și au construit repede un pod din lemn, care se dorea atunci a fi doar provizoriu. A rămas însă în folosinţă până în prezent. Probabil că, dacă apele Oltului nu ar fi pus în pericol structura de rezistenţă a lui şi dacă inundaţiile ultimelor primăveri nu ar fi adunat tone de gunoaie la picioarele sale, pe acest pod de lemn încă s-ar mai fi circulat.

Noul pod care se construieşte este din beton. Pentru acest pod, Consiliul Județean Brașov a obţinut fonduri prin PNDL 2 în sumă de 6.344.848 lei, iar contribuția proprie a forului județean este de 1.034.710 lei. Firma care construiește noul pod este din Oneşti, județul Bacău. Noul pod se construieşte în aval de cel vechi. Acesta va avea 97 de metri lungime şi 6 metri lăţime. Partea carosabilă va fi de 5 metri, iar pe margine va avea trotuare pentru pietoni şi biciclişti. Pe laterale vor fi montate parapete.

După darea în circulație a noului pod, cel vechi va fi desființat.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.