Pentru că avem multe de spus!

.

Povestea Postului Adormirii Maicii Domnului din Egipt


Din categoria povești despre Orient cu făgărășeanca Andreea Alasqhar, urmează acum episdodul 3, despre postul Adormirii Maicii Domnului din Egipt.

Episodul 1 – CLICK AICI

Episodul 2 – CLICK AICI

 

Creștinii egipteni au sărbătorit și în acest an Adormirea Maicii Domnului.

Având în vedere coronavirusul, printre puținele lăcașuri de cult care și-au deschis porțile pentru această sărbătoare au fost Mănăstirea Fecioarei Maria din Doronka din Assiut și biserica Fecioarei Maria din Mostorod. Deși toate bisericile au încercat să promoveze măsurile de siguranță împotriva răspândirii virusului, numărul mare de oameni prezenți la ceremonie i-a împiedicat pe oameni să păstreze distanța fizică.

Mânăstirea Feciorei Maria de pe Muntele Dronka

Ceremonia a început în data de 7 august, când episcopul Assiutului, Anba Yu’annis, a ieșit din biserica Fecioarei Maria din Mostorod și a săvârșit slujba în aer liber.

Copții, locuitorii creștin-ortodocși din Egipt, sunt cunoscuți pentru faptul că postesc mai multe zile din an decât alți creștini. Se crede că numai etiopienii ortodocși îi întrec, dar este de apreciat faptul că ortodocșii egipteni reușesc să postească de la 180 până la 210 zile pe an.

Pe lângă marile posturi de Crăciun și de Paști, copții respectă cu strictețe și Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului. Stabilit să dureze o săptămână, acesta este prelungit la două, din dragoste și respect pentru Fecioara Maria. Pentru ei, postul din 7 până în 21 august înseamnă rugăciuni împlinite la biserică, prezența la slujbele făcute atunci, hrană simplă, din care singura carne permisă este cea de pește, dar și mai mult timp petrecut împreună cu familia și rudele.

Povestea Postului Adormirii Maicii Domnului

Se spune că Adormirea Maicii Domnului a avut loc cândva în luna ianuarie, iar mormântul ei ar fi fost întemeiat în Ierusalim. Pe atunci, Sfântul Toma, unul din cei 12 apostoli, se afla în misiune predicând în Asia de Sud-Est. Având o viziune cu îngeri care îi ridicau trupul Fecioarei la cer, s-a întors în Ierusalim să le vorbească celorlalți despre visul său. Apostolii l-au condus la mormânt, și au văzut cu toții că, într-adevăr,  trupul ei nu mai era acolo.

Când apostolii au găsit mormântul gol era luna august, iar ceilalți 11 au decis să postească pentru a avea și ei viziunea lui Toma. De aceea postesc și ortodocșii egipteni în această perioadă.

Cum a evoluat acest Post în Egipt

În ultimii zeci de ani, egiptenilor le place să petreacă cele 15 zile împreună. Ei își adună familiile, mănâncă și se bucură pe străzi, ca și când ar împlini o sărbătoare culturală, nu religioasă, așa cum atenționează preoții egipteni. De asemenea, în aceste zile, grupuri de pelerini vin pe dealurile mănăstirilor unde se roagă și înnoptează. Copiilor li se cumpără dulciuri și li se desenează simboluri religioase pe piele.

Ce putem vizita

Mânăstirea Fecioarei Maria de pe Muntele Dronka

Toate bisericile și mănăstirile din Egipt sunt pline de oameni pe toată durata postului, și mai ales, a sărbătorii de la final. Însă, două lăcașuri de cult au o importanță aparte pentru creștini: Mănăstirea Fecioarei Maria de pe Muntele Dronka, la 10 km de orasul Assiut, cel mai populat oraș al Egiptului de Sus, situat la cca 375 km sud de Cairo și Biserica Ortodoxă din Zeitoun, Cairo.

Mănăstirea Fecioarei Maria de pe Muntele Dronka este printre cele mai mari și mai cunoscute mănăstiri din Egipt. Se spune că după ce au fugit din Bethlehem, Iosif și

Maria au făcut un popas în peștera din Muntele Dronka în care s-a construit mai apoi Mănăstirea Fecioarei Maria. În anul 747, în peșteră, s-a ridicat sfântul altar, cunoscut ca cel mai vechi altar orthodox din lume, pe locul pe care a fost așezat pruncul Iisus.  Mănăstirea se află la 160 de metri altitudine, ceea ce oferă vizitatorilor o viziune panoramică asupra orașului Assiut. Mănăstirea de pe munte cuprinde mai multe biserici și locuri în care pelerinii se pot caza.

Biserica Ortodoxă din Zeitoun, un cartier din Cairo, este un alt loc în care pelerinii se strâng în Postul Sfintei Maria. Aici, în 1968, un mecanic musulman ieșea din garaj să își aprindă o țigară și uitându-se în sus, scapă bricheta.

Silueta Fecioarei Maria deasupra Bisericii din Zeitoun

Vede pe cupola bisericii din apropiere o siluetă de femeie și fuge într-un suflet să o prindă, crezând că urma să se sinucidă. Apropiindu-se, înțelege că silueta era numai o lumină care de fapt, plutea. Atunci, mecanicul a căzut în genunchi și a strigat cât l-au ținut plămânii „Maria!” plângând. Creștinii veniți la biserică au ieșit și ei și au văzut minunea. Apariția Fecioarei a mai fost văzută încă trei ani după aceea, la intervale diferite. Slujba de anul acesta din 7 august a avut loc fără pelerini.

 

 

(Andreea Alashqar)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.