Profesorii ar putea primi 2.000 de lei/lună pentru orele predate în starea de urgență și de alertă


Proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc pentru profesorii din preuniversitar şi universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat de Parlament.

Profesorii ar putea primi un stimulent de risc pentru COVID-19, în valoare de 2.000 de lei, dacă proiectul de lege în acest sens va fi promulgat de preşedinte.

Stimulentul ar trebui acordat întrucât aceste categorii de salariaţi sunt implicate direct în lupta cu pandemia, se precizează în nota de fundamentare a proiectului depus de doi deputaţi şi trei senatori PSD.

Este vorba de 2.000 de lei lunar, pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, şi de 1.500 de lei lunar, pentru personalul nedidactic şi auxiliar.

Dacă proiectul de lege va fi aprobat, cadrele didactice nu vor plăti taxe pentru aceste sume. „Stimulentul de risc astfel acordat nu se cuprinde în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv a contribuţiei asiguratorii pentru muncă”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Peste 220.000 de profesori şi aproximativ 70.000 de cadre auxiliare din Educaţie ar urma să beneficieze de stimulentul de risc pe perioada stării de alertă. Potrivit Adevărul, un mic calcul arată că, în fiecare lună, acest spor va scoate din bugetul de stat peste o jumătate de miliard de lei.

Deocamdată nu se știe dacă este vorba doar de profesorii care s-au aflat la clase în această perioadă sau și de cei care fac ore on-line.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.