Pentru că avem multe de spus!

.

Protopop Marius Corlean: ,,La cumpăna dintre ani este bine ca preotul să accentueze că Mântuitorul este stăpânul timpului”


Cristina Cornilă: Are vreo semnificaţie religioasă ultima zi din an sau trecerea de la un an la altul?

Protopop Marius Corlean: Nu pot să spun că are neapărat, fiind vorba mai mult de un an astronomic. Dar îi putem da noi o semnificaţie aparte: cu fiecare an pe care îl trecem, încercăm să ne îndeplinim menirea pe pământ şi nădăjduim că în anul care va veni vom face lucrurile mult mai constructiv. La cumpăna dintre ani este bine ca preotul să accentueze că Mântuitorul este stăpânul timpului, că timpul este sub o pronie divină.

protopop Marius Corlean

protopop Marius Corlean

Cristina Cornilă: Faptul că începem anul cu Sfântul Vasile îi creează acestuia o importanţă religioasă majoră?

Protopop Marius Corlean: Nu e important că începem anul calendaristic cu Sfântul Vasile cel Mare. Obişnuim să îi prăznuim pe sfinţi în momentul trecerii lor la cele veşnice şi acum era rândul Sfântului Vasile. În această zi se oficiază Sfânta Liturghie a lui şi, în special în mânăstiri, se citesc Molitvele Sfântului Vasile cel Mare.

Cristina Cornilă: Există o ierarhie între sfinţii de iarnă, cei care se sărbătoresc în decembrie – ianuarie: Nicolae, Ştefan, Vasile, Ioan?

Protopop Marius Corlean: Aş spune că ierarhia între sfinţi este puţin cam forţată. A existat o ierarhie prin ceea ce au fost sfinţii în timpul vieţii lor, unul ierarh, altul diacon şi aşa mai departe. Dar altfel de ierarhie nu văd să fie. Practic, sfântul e cel care ocroteşte. Fiecare are sfinţenia pe care i-a dat-o Dumnezeu şi nu pot fi comparaţi din acest punct de vedere. Vi-i dau ca exemplu pe Sfinţii Trei Ierarhi – Vasile, Grigorie şi Ioan – care se sărbătoresc în 30 ianuarie. Ei sunt egali înaintea lui Dumnezeu. Am mai putea considera că  evlavia ficărei persoane este cea care îi dă importanţă unui anume sfânt. Personal, mie îmi place Sfântul Nectarie, pot spune că mă simt mai apropiat de acest sfânt, dar nu pentru că ar avea o importanţă mai mare decât altul, ci pentru că aşa aşa simt eu.

Cristina Cornilă: Care e semnificaţia mersului cu Botezul Domnului, care se apropie, şi în ce perioadă merg preoţii cu Botezul la Făgăraş?

Protopop Marius Corlean: Spre deosebire de comunităţile rurale unde se termină într-o zi, în Făgăraş această activitate începe în data de 2 ianuarie şi se încheie în 6, uneori chiar în 7 ianuarie. Cât priveşte semnificaţia obiceiului, putem vorbi de două aspecte diferite: pe de o parte se merge cu apa sfinţită, purtătoare de har, pentru a sfinţi casele oamenilor, iar pe de altă parte are şi un aspect pastoral, acela de cunoaştere reciprocă a preotului cu enoriaşii lui.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.