Pentru că avem multe de spus!

.

SIGURANȚA LA ȘCOALĂ ȘI ÎN VACANȚĂ A COPIILOR


 

copii-gradinitaInspectoratul de Poliție Județean Brașov, prin Biroul de Analiza și Prevenirea criminalității, derulează activități preventive în unitățile de învățământ din Județul Brașov în cadrul Programului naţional de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.

Scopul acțiunilor îl reprezintă informarea antiinfracţională şi antivictimală a minorilor în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea legii şi a normelor sociale.

În cadrul tematicii abordate la activități, pe lângă domeniile de interes vizate în mod curent – violenţa în unităţile de învăţământ, siguranţa pe internet, variante de gestionare nonviolentă a conflictelor, dispariţii de minori, educaţie juridică, prevenirea discriminării, modalităţi de prevenire a victimizării în cazul furturilor, tâlhăriilor, agresiunilor,  sunt prezentate și aspecte de interes specifice infracţiunilor din sfera  criminalității organizate (traficul și consumul de substanțe interzise, traficul de ființe umane, criminalitatea informatică) care au o incidență foarte mare asupra tinerilor.

Astfel în perioada ianuarie-martie  2019, la nivelul județului Brașov, polițiștii Biroului de Analiza și Prevenirea Criminalității au participat la 75  întâlniri cu 3192 elevi, 88 preșcolari, 297 cadre didactice,   în 26 unități de învățământ.

În săptămâna 15-19 aprilie 2019, în cadrul  Programului național ”Școala Altfel” , polițiștii Biroului Analiza și Prevenirea Criminalității vor desfășura activități preventive  în 11 unități de învățământ din județul Brașov, ocazie cu care  vor fi prezentate preșcolarilor și elevilor teme cu caracter educativ-preventiv referitoare la siguranţa personală şi la consecinţele săvârşirii de infracţiuni.

Având în vedere că urmează o perioadă de vacanță școlară, recomandăm părinților să acorde o atenție deosebită relației cu proprii copii, să discute cu ei principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când nu sunt împreună, pentru a nu fi implicați în evenimente nedorite.

Astfel, dragi părinți, vă recomandăm:

Învățați copilul să țină ușa casei închisă și să nu permită accesul persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea pretind că au fost trimise de cineva din familie.

Asigurați-vă că nu va spune nici unei persoane care sună la telefon că este singur acasă sau care e programul celor din familie.

Explicați copilului că trebuie să vă spună dacă dorește să plece în vizită sau să primească acasă colegi și prieteni pentru a petrece timpul împreună.

Supravegheați activitatea copilului dumneavoastră pe Internet. Folosiți anumite mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare a Internetului.

În cazul în care cineva din mediul on-line îl face să se simtă inconfortabil sau le provoacă teamă trebuie să renunțe la comunicarea cu acea persoană și să vă spună imediat.

Amintiți-le că trebuie să respecte regulile de circulație atunci când circulă pe stradă în calitate de pieton sau atunci când merg la plimbare cu trotineta, bicicleta ori patinele cu rotile.

Asigurați-vă că locurile în care se joacă sunt sigure, departe de traficul rutier, clădiri în construcție/dezafectate, lacuri sau râuri etc.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.