Pentru că avem multe de spus!

.

Street Food în Făgăraș – toneta cu hot dog


bogdan

Știți filmele alea americane… nu, nu cu cowboys, nici cu indieni, nici cu împușcături. Nu! Alea în care protagoniștii, oricare ar fi fost ei, se opresc pe stradă și, în timp ce povestesc, cumpără și câteun hot dog. Idee bună de afaceri, a prins repede peste ocean, nu ne gândeam că va ajunge și la noi în oraș vreodată. Însă nu doar că a ajuns, dar un tânăr făgărășean scoate și profit de pe urma ideii împrumutate.

 

Putem spune că Bogdan Delcea, un tânăr de 24 de ani din Făgăraș, face parte din generația care învață să facă profit. Inspirat din filmele americane, s-a gândit să își deschidă o tonetă cu hot dog în centrul orașului, și să scoată și profit de pe urma micii afaceri. Nu doar că i-a ieșit de minune, și-a făcut mulți clienți și este foarte căutat, dar are și planuri mărețe pe viitor cu toneta. Am putea vorbi în câțiva ani chiar de Hot Dog Millionaire. Dar să o luăm cu începutul. „M-am gândit să fie ceva nu foarte complicat de făcut, iar ideea mi-a venit din filmele americane. Nu am fost în Statele Unite până acum, doar ce am văzut la televizor. M-am gândit că nu este așa ceva la noi în oraș. Prima dată m-am gândit să fac livrări la domiciliu, să mă duc la clienți acasă. Dar nu am putut, din cauza birocrației, așa că am rămas la toneta din centru”, explică Bogdan. Prima zi în care toneta a devenit funcțională a fost anul trecut. Mușteriii au venit repede, încântați de ideea de nou, iar Bogdan a văzut chiar de atunci potențialul afacerii. După doi ani de facultate la Design, tânărul a știut să își confecționeze singur toneta și, cu toate că nu a știut exact cum funcționează, și-a folosit imaginația. Nu i-a ieșit de prima dată, dar a fost perseverent și, după câteva încercări, a ajuns la toneta mult visată, care ține hot dogul cald, numai bun de savurat. Alături de chiflă și muștar, bineînțeles. „Da, eu am construit toneta. Am desenat-o, mi-am imaginat cum va fi și am reușit. Nu vreau să dezvălui secretele, dar am construit-o din structură metalică. Mi-a luat câteva luni până am realizat prima mea tonetă. M-am lovit de unele lucruri și atunci am încercat să mă perfecționez, să arate și să funcționeze ca una cumpărată”.

 

 

Prima zi – succes garantat

Prima zi de muncă pentru Bogdan, cu toneta, a fost anul trecut, la sărbătoarea Sfintei Marii. Făgărășenii s-au înghesuit atunci să guste hot dog-ul din filme, iar Bogdan, după o zi plină, s-a gândit cu satisfacție că ideea lui nu a fost nicidecum una fără succes. „Încă din prima zi afacerea mea a prins de minune. Am fost foarte bucuros să văd, la sfârșitul zilei că, de fapt, făgărășenii sunt interesați și de hot dog, nu doar de sandvișuri, sau shaorme. Prima zi a fost pentru mine și un fel de încercare, să văd dacă merge. Ideea mi-a venit cu 3 ani în urmă și am fost și în Germania să caut marfă, crenvurști de calitate, astfel încât și clienții mei să fie mulțumiți. Toți cei care au gustat din hot dog au fost foarte mulțumiți, mulți au revenit, sunt clienți fideli”, mai spune Bogdan. Iar dacă mâncarea de stradă, sau street food-ul, a devenit sarea și piperul, inclusiv la noi în oraș, trebuie să știți că îl găsiți pe tânărul afacerist în centrul orașului, lângă sensul giratoriu. „Locul pe care l-am ales nu este domeniu public. Spun asta pentru că nu este voie ca pe domeniul public să fie puse chioșcuri, sau alte asemenea. Eu stau cu chirie pe un spațiu privat. Aici mă pot găsi clienții, până în octombrie, cel târziu. Sau, dacă nu, de anul viitor, din primăvară”. Trebuie spus că afacerea cu hot dog nu este singura pe care Bogdan o are. Împreună cu alți doi prieteni, și-a deschis o firmă de evenimente, care a ajuns să fie foarte căutată la noi în oraș.

 

Azi în Făgăraș, mâine în toată țara

Cu toate că afacerea pe care o are este una neconvențională, Bogdan este sigur că bussiness-ul lui își va face un loc binemeritat pe piață. Tocmai de aceea s-a gândit ca, din primăvara anului viitor, astfel de tonete să fie amplasate și în alte orașe din țară. Prima dată s-a gândit la Brașov și Sibiu, însă ar vrea, de ce nu, să se extindă în toată țara. „Prima dată m-am gândit la orașele de lângă noi, să pot controla mai ușor tonetele. Am fost deja la cele două primării, dar trebuie să recunosc că nu au fost prea deschiși. Cel puțin la Brașov am întâlnit probleme mai mari, decât la Sibiu ”. Dar, cu toate obstacolele, tânărul va avea, din primăvara anului viitor, mai multe tonete cu hot dog, iar noi ne vom înfrupta, la fel ca în filmele americane, dintr-un hot dog, în timp ce stăm de vorbă cu prietenii. (Alina ROMAN)
One thought on “Street Food în Făgăraș – toneta cu hot dog

  1. Bogdan

    Bravo lui pentru idee si initiativa. Sper sa-i mearga bine afacerea . Sa dea Domnu’ sa nu vina ANAF-ul peste el 🙂

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.