Țara Făgărașului, promovată din nou pe TVR. S-a filmat la Cetate, la Cincu și la cules de trufe


Duminică, 7 iunie, de la ora 18.15, televiziunea națională va difuza un episod din emisiunea ,,Exclusiv în România”, filmat aproape în totalitate în Țara Făgărașului.

 

Filmările au avut loc în prima parte a lunii februarie și s-au desfășurat în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraș, în bucătăria restaurantului Casa Terra, în satul Cincu și într-o pădure de lângă Făgăraș la cules de trufe.

Jurnaliştii Cristian Tabără şi Daniel Georgescu s-au întors în luna februarie în zona Făgărașului pentru a filma pentru un al doilea episod destinat acestei zone, după ce mai filmaseară aici obiective turistice şi obiceiuri locale şi cu alte două luni în urmă.

Pentru emisiunea ce se va difuza duminică, ei au filmat o reconstituire fidelă a gastronomiei Cetăţii Făgăraş din perioada Evului Mediu târziu.

Consultantul gourmet Daniela Graură (Casa Terra Făgăraş) a gătit pentru această filmare pulpă de miel, păstrăv cu condimente, pui de baltă sau plăcintă cu brânză, folosind ca inspiraţie celebra carte de bucate pe care a scris-o principesa Anna Bornemisza, la 1680, pe când era stăpâna Cetăţii (vezi mai multe despre cartea cu peste 1.000 de reţete AICI – click). Preparatele au inclus condimente care se foloseau la vremea respectivă la curtea principesei. Aceasta le-a vorbit jurnaliştilor despre posibilitatea introducerii de preparate de epocă în meniurilor unităţilor alimentare din regiune.

Directorul muzeului ,,Valer Literat”, dr. Elena Băjenaru, a explicat contextul istoric în care în Cetate apărea cartea de bucate, în manuscris, a principesei, precum şi caracteristici ale fortificației care o fac unică: asediată de 15 ori, dar necucerită niciodată cu arma, vizitată de hatmanul Poloniei, Sobieski, şi de Patriarhul Miron Costin etc.

Primarul oraşului, Gheorghe Sucaciu, a prezentat eforturile conjugate ale administraţiilor locale din Ţara Făgăraşului în a face regiunea mult mai vizitabilă de către turişti, precum şi faptul că monumentul istoric va intra într-un amplu program de restaurare pentru 2 ani de zile.

Surpriză pentru jurnalişti, la Balul lolelor de la Cincu

Cristi Tabără

Echipa TVR a mai filmat și în satul Cincu, acolo unde a avut loc fuga lolelor, un obicei străvechi reluat în urmă cu 4 ani.

65 de cincani, costumaţi în lole, au animat întreaga comunitate locală, de la ora primele ore ale dimineţii şi până după-amiaza (vezi AICI ce înseamnă obiceiul – click). Seara, lolele şi sătenii au participat la un bal, organizat de Asociaţia Scaunul Cincului, în căminul cultural, adică de soţii Martin şi Monica Mertensacker, Dorin Brătescu, Ştefan Stratu, Cristian Terbea şi Uwe Boghian.

Daniel Georgescu

180 de oameni şi-au dat întâlnire la bal, acolo unde au dansat pe muzica de petrecere săsească şi românească a unei formaţii sibiene şi unde au fost serviţi cu mai multe feluri de mâncare.

Unul dintre organizatori, Martin Mertensacker, a urcat pe scena balului şi le-a oferit cadouri simbolice jurnaliştilor TVR, care nu s-au aşteptat la acest gest şi au fost plăcut surprinşi. Cristi Tabără a primit două portrete realizate de un artist sibian, iar Daniel Georgescu a fost cadorisit cu o mască de lolă realizată de cincanul Uwe Constantin Boghian.

Tot în acest episod va intra şi povestea lui Ioan Puşchi, căutător de trufe din zona Perşani, care a mers cu echipa TVR într-o pădure de lângă Făgăraș în căutarea acestor delicatese, despre care poate ați auzit că se mai nemsc și ,,diamante negre”.

 

(Cristina Cornilă)







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.