Pentru că avem multe de spus!

.

Televizoarele Diamant revin pe piaţă


Celebre în perioada comunistă, Diamant au fost pentru mulți români primele televizoare la care s-au uitat vreodată.

Filme precum ,,Liceenii”, ,,Columna”, ,,Mircea”, desenele animate ,,Mihaela”, ,,Gopo” sau ,,Nu, Zaietz, nu pogodi” au fost vizionate pentru prima dată pe aceste tipuri de televizoare.

Acestea au reapărut acum în magazine. Nu mai sunt cu tub, groase și de lemn, ci moderne și relativ subțiri.

diamant

De la subbrand la marcă separată

Televizoarele Diamant au fost readuse pe piață ca gamă Horizon, scrie adevarul.ro.
Acestea vor apărea însă ca marcă separată începând din martie 2019, când va avea loc lansarea oficială. Momentul vine după ce Network One Distribution (NOD), compania care le produce, a obținut în 2018 brandul Diamant de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM).  Televizioarele care se vând acum sub brandul Horizon au preţuri accesibile, dar modelele care vor fi lansate din martie vor avea alt design, alte specificații și alte prețuri.

Cristian Postolachi, directorul de dezvoltare al Network One Distribution și cel care se ocupă de mărcile Horizon și Diamant, spune că ținta este inclusiv de lansare a unui televizor Diamant 4K cu funcții de bază, fără a fi inteligent.

Acesta spune că televizoarele Diamant se vor axa pe „nostalgie și preț accesibil”.

Compania are însă planuri mari pentru ele: în 2019, NOD estimează că va vinde 200.000 de televizoare, dintre care 100.000 Diamant și 100.000 Horizon.

În 2018, Horizon a vândut 120.000 de unități și s-a clasat pe locul al patrulea ca popularitate în România, cu o cotă de piață de 6,8%, în urma Samsung, LG și a Vortex, marca proprie a Altex.

Istoria producătorului Electronica

Televizoarele Diamant se produceau la Electronica din București, aflată pe platforma Pipera, lângă întreprinderea care producea calculatoarele Felix. Acestea nu au fost singurele electronice românești realizate în perioada comunistă: tot la Electronica București s-au realizat și televizoarele Cosmos, Telecolor și Cromatic, dar și radiourile Gloria și Albatros ori combinele Stereoson.

Electronica și-a început viața în 1927, când se numea Societatea Anonimă Română (SAR) Philips, care se ocupa cu comerțul de articole electronice. În 1933, se înființează la Oradea o fabrică de aparate radio, care asambla produse pe baza componentelor importate din Olanda. În 1934, sediul este mutat la București, la fel și fabrica.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, SAR Philips a produs aparate de emisie-recepție și aparate Morse.

Compania este naționalizată de comuniști în 1948, an în care numele întreprinderii este schimbat în Fabrica Radio Popular. În 1960, din ordinul Ministerului Industriei Grele, Fabrica Radio Popular se retehnologizează și se transformă în Uzinele Electronica.

Televizoarele românești ajungeau în 17 țări

Primul televizor, numit Azur, este produs în 1961.

De-a lungul timpului, televizoarele și radiourile românești produse la Electronica au fost exportate în 17 țări, printre care SUA, Germania de Vest, Olanda, Elveția, Austria sau Marea Britanie.

Din 1961 până în 1990, fabrica a produs circa 50 de modele de televizoare.

Horizon, brand românesc aspirațional

Acum, o nouă generație de electronice românești și-a făcut apariția. Horizon este un brand deținut de Network One Distribution, companie patronată de omul de afaceri Iulian Stanciu, directorul general al eMag și proprietar al lanțului de magazine Flanco.

Totuși, producția Horizon nu se face în România. NOD asamblează televizoarele Horizon în parteneriat cu Vestel, un grup din Turcia. Vestel produce sub licență o grămadă de alte televizoare, vândute în Europa sub branduri ca Toshiba, JVC sau Hitachi.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.