Un urs a făcut ravagii într-o gospodărie din Mărgineni!


pagube urs margineniO gospodărie din localitatea Mărgineni a fost vizitată de urs azi-noapte. Iar proprietarii au observat acest lucru de dimineață, atunci când au văzut și pagubele lăsate de animal. Cazul nu este unul singular, având în vedere că în ultimele două săptămâni urşii au fost vizitatori constanţi în localităţile Copăcel, Mărgineni şi Hârseni.

Am observat că a intrat ursul la noi în curte abia de dimineață, la 8. Atunci am ieșit să dăm drumul la găini. A rupt gardurile, ne-a luat 7 găini, pui. Dar nu e vorba de pagube neapărat. Ne-am speriat, a intrat atât de aproape de locuința noastră. Și acum îmi este teamă că va mai veni. Ursul a fost foarte aproape de casă, la 10 – 15 metri, să zicem. Noi am vorbit la primărie, cei de acolo au zis că mai au în lucru alte 10 dosare“, a spus pentru Salut Făgăraș Maria Ioan, localnică din Mărgineni.

Autoritățile locale ale comunei sunt legate de mâini și de picioare în rezolvarea situației, în sensul că nu au competență să împuște urșii!

Avem mai multe sesizări de la populație. În ultimele zile, satul Mărgineni a fost cel în care prezența ursului a fost des semnalată. Din fericire, la Copăcel și Hârseni nu ni s-au mai semnalat recent astfel de cazuri. Noi îi înțelegem pe oameni, dar nu-i putem ajuta la modul la care și-ar dori aceștia. Am fost prezent la o ședință ținută în acest scop la nivelul Prefecturii Brașov, și ni s-a spus foarte clar că în astfel de situații nu putem decât să sunăm la 112, iar ca rezultat vine un echipaj al Jandarmeriei și aruncă petarde în zona pe care o indicăm. Soluția este una provizorie, pentru că ursul se sperie de petardă și se mută la o altă gospodărie sau într-un alt sat. dar nu înseamnă că pleacă definitiv. În curând se face porumbul și atunci ne așteptăm la ce e mai rău, căci urșii vor coborî în lanurile cu porumb, vor crede că sunt teritoriile lor și îi pot chiar ataca pe oameni“, a declarat primarul comunei Hârseni, Mihai Oltean.

Localnicii din comuna Hârseni s-au plâns în ultima perioadă de apariția unui urs în curțile și grădinile acestora.

În urmă cu două săptămâni scriam despre un eveniment asemănător, petrecut la Hârseni. Atunci un urs a intrat într-o șură, a prins o oaie, a târât-o şi a mâncat o parte din ea. Leşul animalului a fost descoperit cu stupoare de proprietari. Și tot în acea perioadă un alt urs (sau probabil același, nu știm) făcea ravagii prin gospodăriile oamenilor din localitatea Copăcel. Atunci șeful AVPS Făgăraș, Sorin Șuler, a reușit să sperie animalul, iar de atunci nu a mai fost văzut de localnici.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, aflându-se într-o vizită oficială în Țara Făgărașului în urmă cu două săptămâni a declarat că la nivel ţării se dă liber pentru vânarea unui număr de 150 de urşi. Insuficient, spun reprezentanții asociațiilor de vânătoare, care spun că numărul urșilor a crescut considerabil în ultimii ani.

pagube urs margineni1

pagube urs margineni2
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.