18 ani de la când Laurențiu Streza este Mitropolitul Ardealului


La 13 noiembrie 2005, IPS Laurențiu a fost instalat Mitropolit al Ardealului, în catedrala mitropolitana din Sibiu, de Patriarhul Teoctist Arăpaşu, împreună cu un numeros sobor de arhierei.

În toată această perioadă, Mitropolitul Ardealului s-a folosit de vasta sa experiență de profesor la Catedra de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, de slujirea ca preot în Parohia Lisa (1969-1976) și de episcop al Caransebeșului (1996-2005).

Înaltpreasfinția Sa este membru de onoare al Academiei Române și membru corespondent al Academiei de Litere, Științe și Arte din La RochelleFranța.

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, a fost numit cetățean de onoare al județului Brașov. La data de  23 ianuarie 2020, Consiliul Judeţean Braşov a adoptat o hotărâre de conferire a acestui titlu către ÎPS Laurenţiu.

Mitropolitul Laurenţiu Streza s-a născut în Sâmbăta de Sus, a absolvit ,,Colegiul Radu Negru” din Făgăraş, iar în primii ani profesionali a fost preot în satul Lisa.

Luni, 13 noiembrie 2023, s-au împlinit a 18 ani de la întronizare în scaunul arhiepiscopal al Sibiului, astfel au avut loc Sfânta Liturghie şi un TeDeum, care au fost oficiate în Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime” din Sibiu.  Soborul slujitor a fost condus de părintele vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, alături de care s-au aflat cadre didactice de la Facultatea de Teologie Andrei Șaguna, membri ai permanenţei Consiliului eparhial, protopopi, diaconi și alţi slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu.

ÎPS Laurenţiu Streza, Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului

 

Orfan de tată de la 13 ani

Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a sărbătorit miercuri, 13 noiembrie, 14 ani de la întronizarea sa ca  Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului.

Vede lumina zilei la 12 octombrie 1947 în localitatea Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, din părinţii Iulian şi Viorica . La vârsta de 13 ani rămâne orfan de tată.

(1954-1961) Şcoala generală, în localitatea natală;

(1961-1965) Liceul teoretic „Radu. Negru” în oraşul Făgăraş;

(1965-1969) Institutului Teologic Universitar din Sibiu, obţinând diploma de licenţiat în Teologie cu teza: ”Mai – Marele Păstorilor, Hristos, modelul păstorilor bisericeşti în lumina Evangheliilor canonice”.

(1970-1973) Cursuri de doctorat în Teologie la Institutul Teologic Universitar Bucureşti, la Secţia Practică, Specialitatea principală: Liturgică Pastorală şi Artă creştină;

1975 susţine examenul de admisibilitate, pe care-l promovează cu media 9,50.

(1982-1983) Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia;

(1983) specializare în domeniul liturgic laFacultatea de Teologie Catolică a Universităţii din Fribourg – Elveţia ;
(1985) doctor în Teologie, la Institutul Teologic Universitar Bucureşti – Specialitatea: Liturgică Pastorală şi Artă creştină, cu teza: „Botezul în diferite rituri liturgice creştine” , sub îndrumarea marelui liturgist, Pr. Prof. Dr. Ene Branişte .

În 1969 se căsătoreşte cu Eugenia Stanciuşi are cinci copii.

decembrie 1969 e hirotonit preot pe seama parohiei Lisa, protopopiatul Făgăraş, desfăşurând timp de 6 ani (1970-1976) o activitate pastorală susţinută.

(1976-1981) devine spiritual-asistent la Institutului Teologic Universitar din Sibiu

(1976-1986) asistent la Secţia Practică,

suplineşte lectoratul de Limba greacă (1977-1979) şi lectoratul de Limba franceză (1983-1986) .

(1986) suplineşte disciplina de Liturgică şi Pastorală, cu seminariile de practică liturgică.
1987 devine profesor universitar,titular la disciplinele: Liturgică, Pastorală şi Artă creştină, precum şi Îndrumător de doctorat, acreditat de C.N.E.A, finalizând până în prezent, 10 doctori în Teologie Liturgică,iar 18 doctoranzi fiind în stadiul de finalizare a tezei.

ianuarie — aprilie 1990 , devine consilier economic al I.P.S. Antonie al Ardealului.

(1992 — 1996) este ales Secretar ştiinţifical Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”din Sibiu.

1992 soţia trece în lumea drepţilor.

1992 este ales membru al Asociaţiei Internaţionale „Societas Liturgica”, cu sediul la Toronto (Canada) şi Trier (Germania).

20 iulie 1996 este tuns în monahism, la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, de către IPS Mitropolit Antonie, primind numele de Laurenţiu.

 iulie 1996 ales, prin hotărârea Sfântului Sinod, episcop al Caransebeşului.

11 august 1996 este hirotonit arhiereu şi instalat episcop la Caransebeş de către IPS Mitropolit Nicolae al Banatului.

1997 — 2001 , din încredinţarea Sf. Sinod, poartă de grijă credincioşilor români, vizitând şi slujind în toate parohiile din Banatul Sârbasc. Contribuie la alcătuirea Statutului de funcţionare şi la alegerea organelor de conducere ale noii Episcopii a Vârşeţului, acum Dacia Felix. Din binecuvântarea Patriarhului Teoctist şi încredinţarea Sf. Sinod, a facut parte din Comisia de dialog între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Sârbă.

În prezent, este preşedintele Comisiei sinodale de canonizarea a sfinţilor români, reuşind până în prezent finalizarea lucrărilor de canonizare a noi sfinţi, printre care: Sf. Vasile de la Poiana Mărului, Sf. Teodosie al II — lea, Sf. Onufrie de la Vorona, Sf. Ierarh Dosoftei, Sf. Cuv. Gheorghe de la Cenica şi Sf.Ierarh Grigorie Dascălul, Sf. Ierarh Andrei (Şaguna) şi Sf. Ier. Simion Ştefan cu slujbele lor şi cele ale altor sfinţi canonizaţi mai înainte.
De asemenea este numit preşedintele Subcomisiei liturgice pentru diortosirea cărţilor de cult , în cadrul Comisiei Teologice şi Liturgice a Sfântului Sinod.

3 noiembrie 2005 ales Mitropolit al Ardealului.

13 noiembrie 2005 este instalat Mitropolit al Ardealului, în catedrala mitropolitana din Sibiu, de către Patriarhul Teoctist Arăpaşu, împreună cu un numeros sobor de arhierei.

Intre 2008-2012 a fost decan al Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna din Sibiu.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.