Această companie din Făgăraş a împlinit 18 ani de la înfiinţare


Una dintre cele mai longevive fabrici de la Făgăraş scrie la propriu istorie. Într-o perioadă în care multe afaceri se nasc şi mor, înainte de a se usca bine cerneala de pe certificatul de înregistrare al acestora, atunci când una dintre ele ajunge să funcţioneze 18 ani neîntrerupţi este semn de bună practică. O expresie, pe cât de uzuală, pe atât de elcoventă.

Demgy Făgăraş este o fabrică ce funcţionează cu capital francez, al cărei obiect de activitate este fabricarea de componente pentru industria constructoare de maşini. Sunt 8 fabrici care funcţionează sub aceeaşi umbrelă, dintre care două sunt în România (la Făgăraş şi Deva), iar restul în Franţa şi SUA.

Ca într-un stup de albine

Fabrica de la Făgăraş a luat fiinţă în anul în care România semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeană şi va rămâne mereu legată de acest eveniment istoric, mai ales că ea însăşi era o investiţie a unui stat european, pe teritoriul ţării noastre.

La o aruncătură de băţ de perimetrul fabricii se află şi punctul zero al României, care avea să fie descoperit, în 2009, după intrarea României în UE, fiind la intersecţia paralelei 46°N cu meridianul 25°E. Profesorului Alexandru Boroiu, cadru didactic la Universitatea de stat din Piteşti, judeţul Argeş, îi sunt atribuite noile măsurători.

Aşadar, în centrul României, începând cu anul aderării, se înfiinţa Dedienne Roumanie SRL, firmă care avea să fie rebrenduită mai târziu sub numele de Demgy şi să ajungă să îşi serbeze majoratul. A avut un singur director, indiferent de brandul sub care a fost cunoscută, pe inginerul Teodora Ţarog.

Fabrica funcţionează astăzi cu 4 ateliere: injecţie mase plastice, decorare-asamblare, vopsire şi  prelucrări mecanice. De ceva timp, în mod simbolic, în fabrică mai funcţionează de zor şi un atelier apicol. Pentru că simbolul fabricii este stupul, în unitate au fost aduşi patru stupi, care îşi fac treaba în rând cu activităţile de bază, fiind cel de-al cincilea atelier al fabricii, iar vara are loc recoltarea de miere, branduită ca GoldenBee-by Demgy.

,,Acum 18 ani, pe 18 ianuarie 2005 ne-am mutat în această fabrică. Eram o mână de oameni. În seara zilei de 9 februarie descărcam primele două prese de injecţie, în 9 martie am scos prima piesă injectată. Astăzi, încă mai avem printre noi colegi care au fost printre primii angajaţi în anul 2005. În total, la această oră avem 160 de persoane în familia noastră de la Demgy Făgăraş”, povesteşte Teodora Ţarog, director general al unităţilor din România.

Teodora Ţarog, director general Demgy

Piesele care se produc la Făgăraş sunt livrate către firme din ţară şi străinătate, firme care sunt furnizori importanţi din industria auto. Componentele fabricate în centrul ţării intră în subansamble, cum ar fi tablouri de bord, computere de bord, cutii de lumini, faruri etc.

,,Demgy Făgăraş şi Demgy Deva sunt două firme de sine stătătoare, cu două activităţi diferite, însă fac parte din acelaşi grup. Fabrica de la Deva vine cu activităţi complementare fabricii noastre, în aşa fel încât să putem să prezentăm clienţilor noştri o ofertă de servicii mult mai vastă. Firma de la Deva a fost achiziţionată de grup în 28 februarie 2020, exact înainte de pandemie”, explică directoarea.

 

S-a născut cu certificat internaţional, şi-a păstrat aerul cosmopolit

Fabrica Demgy Făgăraş a avut ,,certificat de naştere” internaţional, fiind realizată cu capital şi după model francez. Apoi şi-a menţinut de-a lungul timpului aerul cosmopolit şi, când a fost nevoie, a fost prima care a intrat în relaţii contractuale cu cetăţeni străini. Atunci când în Făgăraş se refugia anul trecut din calea războiului o familie de cetăţeni ucraineni cu doi copii, capul familiei şi-a găsit de lucru la Demgy Făgăraş. El merge şi astăzi la serviciu în această fabrică.

,,Cine vine la noi beneficiază de formare profesională şi azi putem spune că avem formări profesionale nu numai pe bunele practici, ci şi formări specifice pe roboţi, pe prese de injecţie, pe maşini de prelucrări mecanice, maşini de electroeroziune, maşini automate etc. Facem formările acestea direct la noi în fabrică. Ele sunt realizate cu firme externe şi sunt bine organizate. Mai facem, de pildă, şi cursuri de comunicare în limbi străine sau cursuri de limba română pentru colegii nevorbitori de limba română din fabrică, pentru că avem un ucrainean, un francez şi un egiptean”, susţine Teodora Ţarog.

,,Acesta este primul meu loc de muncă adevărat!

Am stat de vorbă cu Văcariu Marian Nicolae, un făgărăşean de 38 de ani, căsătorit şi tată a doi copii, care este unul dintre primii angajaţi pe care i-a avut fabrica aceasta şi care în continuare îşi desfăşoară activitatea profesională aici.

,,Am avut un loc de muncă temporar, unde am lucrat doar vreo lună de zile, iar acesta este primul meu loc de muncă adevărat. Am început aici acum 18 ani pe post de operator la nişte maşini de asamblat componente pentru telefonie mobilă, după care am trecut rapid pe postul de reglor pentru maşinile de injectat plastic, ceea ce am făcut o bună perioadă de timp, cred că vreo 5 ani. Apoi am trecut pe partea de responsabil de mentenanţă, adică tot ce ţine de întreţinerea echipamentelor, întreţinerea matriţelor cu care lucrăm. După alţi câţiva ani la mentenanţă, am ajuns în zona pentru responsabil tehnic şi industrializare, care înseamnă proiecte noi în fabrică”, îşi povesteşte Marian parcursul profesional.

Îl rog să îşi imagineze un orizont de timp de 10 ani şi îl întreb unde se vede atunci. ,,Tot aici!”, răspunde el ferm.

La debutul angajării în această societate, Marian a fost în Franţa pentru ,,a deprinde şi a învăţa meserie de la ei, pentru că, atunci când s-a deschis aici fabrica, meseria aceasta era nouă, nu se prea ştia de reglor, de injecţie….”. A mai mers în Franţa şi pe parcursul următorilor ani, pentru transferuri de echipamente şi produse.

Văcariu Marian Nicolae

,,Când am ajuns în fabrică, nu eram cu totul 10 angajaţi!

Romaşcanu Dragoş şi-a petrecut 18 ani, din cei 56 pe care îi are, la această firmă.

,,Nu sunt făgărăşean, dar locuiesc aici din ’87, iar din 2005 lucrez la Demgy. Când am ajuns eu aici, nu eram 10 angajaţi, cu tot cu doamna director şi cu doamna secretară. Am venit din Combinat, unde aveam nişte ani lucraţi ca maistru. Este o poveste mai lungă despre cum am ajuns aici: soţia mea câştigase Loteria Vizelor şi trebuia să plecăm în America. Ne-am băgat amândoi ordonanţa în Combinat, dar pentru că erau atunci problemele din Golf, în acel an americanii nu au mai procesat nimic şi nu am mai putut pleca. Am fost vreo 10 persoane din Făgăraş, dar nu ne-au mai chemat la Bucureşti, deşi făcuserăm toate formalităţile necesare. După cei doi ani de ordonanţă, nu eram nici în America şi nu mai aveam nici serviciu. Dacă ai ieşit cu ordonanţa, nu mai puteai fi primit înapoi. Tocmai atunci se deschidea fabrica aceasta, care se numea atunci Dedienne, am venit şi m-am angajat aici”, povesteşte Dragoş Romaşcanu.

După activitatea din chimie din Combinat, Dragoş s-a recalibrat profesional în domeniul preselor de injecţie: ,,m-am adaptat, am învăţat. Am fost şi eu plecat în Franţa, vreo două luni de zile la început.”

În ultimii 6 ani, Dragoş a mai făcut o reconversie şi a ajuns la compartimentul de întreţinere matriţe, unde se află şi astăzi. ,,Toate piesele care se fac la noi au câte o matriţă şi matriţele astea trebuie întreţinute şi reparate”, spune el, care mărturiseşte că se vede ieşind la pensie de la Demgy.

Romaşcanu Dragoş

Demgy peste 10 ani, într-un Făgăraş al viitorului

Dacă vorbeşti cu directorul despre fabrică, îţi dai seama că Teodora Ţarog reprezintă întregul ei motor. Ea mărturiseşte că a adunat la Demgy oameni după chipul şi asemănarea ei, nu se pune în prim plan pe ea, ci echipa celor 160 de ,,albine din stup” şi, în acelaşi exerciţiu de imaginaţie, vede în Demgy peste 10 ani ,,o echipă de profesionişti, un furnizor recunoscut între clienţii din industria auto şi o firmă sănătoasă din toarte punctele de vedere, de la financiar, la tehnologic. Peste un deceniu, şi Tara Făgăraşului va fi o zona legată la tot ce înseamnă reţele de transport, intern şi internaţional, iar această mobilitate va duce la dezvoltarea ei şi creşterea calităţii vieţii.

Pe de altă parte, concentrarea este pe momentul prezent. ,,Au trecut 18 ani de la prima componentă produsă şi tot atâția ani de când Demgy Făgăraş este un competitor în industrie și automotive. De-a lungul timpului am continuat să ne transformăm ca organizaţie, să evoluăm ca profesionişti, ajungând astăzi să măsurăm vârsta pe care o împlinim în multiple feluri: în standardele de calitate internaţionale asimilate şi respectate, în performanţa de a deveni un furnizor recunoscut pentru calitate şi profesionalism, în tehnologii performante integrate şi asimilate, într-o echipă performantă şi sudată. Datorită capacităților de producție și tehnologice, dar și a know-how-ului colegilor din echipă, la Făgăraș sunt realizate piese pentru industria auto dedicate unei game largi de branduri auto, dar şi aero, produsele „made in Fagaras” ajungând astfel în multe locuri din lume”, spune cu mândrie Teodora Ţarog.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.