Amenzile pentru lipsa RCA-ului ar putea creşte de 15 ori


20.000 de lei va fi amenda maximă pe care o vor primi șoferii pentru lipsa poliței RCA. Cel puțin așa prevede o modificare legislativă votată în Senat. Totodată, aleșii vor să le interzică proprietarilor să-și mai repare mașinile în regie proprie dacă daunele sunt mai mari de 400 de euro.

Revoluția pe piața asigurărilor auto obligatorii are șanse din ce în ce mai mari să se concretizeze după ce Senatul a votat un proiect de lege în acest sens.

Astfel, aleșii au decis ca asigurarea RCA să poată fi suspendată în anumite condiții, însă dacă șoferii sunt prinși că circulă fără polița valabilă vor fi aspru sancționați. Concret, aceștia vor risca până la 20.000 de lei amendă. Aceiași bani vor scoate din buzunar și șoferii care nu-și imobilizează mașina într-un spațiu privat ori circulă cu mașina atunci când au asigurarea suspendată, potrivit modificărilor la legea RCA. În prezent, aceste amenzi sunt cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei.

„Acel cuantum al amenzilor a fost stabilit în anul 2017, când amenda de 1.000-2.000 de lei era de 2-3 ori mai mare decât prețul unei polițe RCA, deci era o măsură care avea sens atunci. Astăzi, prețul mediu al unei polițe este de aproximativ 1.200 de lei, iar amenda de 1.000-2.000 de lei a rămas mică și nu își mai atingea efectul urmărit, ca instrument de coerciție pentru circulația în condiții de legalitate și cu RCA valabil. În plus, numărul de asigurați RCA nu a crescut în ultimii ani deși numărul de autovehicule înmatriculate este în continuă creștere. În concluzie, era necesară o actualizare a cuantumului amenzilor în corelație cu prețul RCA, sancțiuni aplicabile șoferilor indisciplinați”, precizează experţii de pe piaţa asigurărilor, pentru Adevărul.

Asiguratul însă va putea solicita în scris asigurătorului RCA suspendarea voluntară a efectelor contractului RCA încheiat pe o perioadă de valabilitate de 6 sau 12 luni.

Apoi, foarte important, păgubiții RCA nu vor mai putea primi în avans de la asigurători decât maxim 400 de euro pentru reparațiile în regie proprie a mașinilor avariate, potrivit unui alt amendament la legea RCA adoptat în Senat. „Ne interesează ca daunele să fie reparate în service-uri autorizate, nu în spatele blocului, și al doilea aspect este ca sumele plătite de asigurători pentru reparații să fie fiscalizate”,a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir, inițiatorul acestei modificări.

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.