Armata este azi în sărbătoare!


armata 1Începând cu ora 11.00, la Monumentul Eroilor de la Catedrala ortodoxă din centrul Făgăraşului au debutat festivităţile militare prilejuite de Ziua Armatei Române. Făgărăşenii s-au strâns să asculte imnul naţional, serviciul religios oficiat de protopopul Marius Corlean şi de preotul militar Gherasim Frăţilă, să vadă ceremonialul de depunere de coroane din partea instituţiilor locale şi apoi defilarea unităţii.

La Monumentul Eroilor au fost depuse coroane aparţinând aproape tuturor instituţiilor din municipiu: de la primărie, poliţie, jandarmi, pompieri, SRI şi până la licee, partide, asociaţii, Salco, Ecoterm. Coroanele au fost duse pe rând de militarii din cadrul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte Făgăraş, iar în spatele acestora au mers reprezentanţii instituţiei depunătoare. armata 2

Lt. col. Ştefan Cîmpean, comandantul Centrului pentru Infanterie şi Vânători de Munte ,,Constantin Brâncoveanu”, a rostit apoi un discurs în care a vorbit despre întemeierea Armatei Române.

,,Armata României îşi sărbătoreşte ziua în data de 25 octombrie. Prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959 a fost recunoscut aportul major al armatei pentru reîntregirea României şi s-a stabilit ca ziua de 25 octombrie să devină Ziua Armatei, pentru că la 25 octombrie 1944 Armata Română elibera ultima porţiune de teritoriu românesc de sub ocupaţie străină: oraşul Carei. Vreau să vă asigur că şi în perioada modernă curajul şi spiritul militarilor români au fost şi sunt recunoscute de către toţi aliaţii cu care am participat la acţiuni militare, atât pe teritoriul national, cât şi în misiuni diverse în afara ţării. Doamnelor şi domnilor ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, soldaţi profesionişti, personal civil, cadre în retragere, cadre în rezervă, mă adresez dumneavoastră pentru a vă mulţumi pentru curajul, devotamentul şi profesionalismul de care aţi dat şi daţi dovadă! În acelaşi timp, doresc să asigur pe toţi cetăţenii că noi, cei din cadrul Armatei României, vom continua să servim ţara pe timp de pace, în situaţii de criză şi la război”, a spus la microfon comandantul Ştefan Cîmpean. Aceste este din Cluj şi se află la CIIVM Făgăraş de 13 luni.armata 4

Asociaţia Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Braşov i-a oferit astăzi comandantului CIIVM Făgăraş, lt. col. Ştefan Câmpean, o distincţie în semn de recunoaştere a activităţii deosebite pentru activitatea depusă în ţară şi în teatrele de operaţii.

La finlul alocuţiunilor a urmat defilarea militarilor, primită de cei prezenţi cu ropote de aplauze.

Ulterior, făgărăşenii s-au îndreptat spre parcarea Cetăţii, acolo unde a fost organizată o expoziţie cu armamanet şi tehnică militară. În cadrul expoziţiei a putut fi văzută tehnică apoarţinând CIIVM Făgăraş, dar şi adusă de la de la Forţele Speciale de la Mureş.

Ziua de astăzi se va încheia în mod tradiţional cu retragerea militarilor cu torţe aprinse, programată la ora 19.00.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.