Asigurarea RCA, obligatorie pentru anumite trotinete și biciclete electrice


Ministerul de Finanțe a propus un proiect de lege care prevede obligativitatea asigurării RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice cu o viteză maximă mai mare de 25 km/h, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme.

Vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule)”, se arată în nota de fundamentare.

Nu toate trotinetele sau bicicletele electrice vor avea nevoie de RCA, ci doar cele care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau cele care au o masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h. Unul dintre motivele care stau la baza propunerii legislative este numărul sporit de accidente.

Conducătorii de trotinete electrice au provocat peste 2.600 de accidente în ultimii 5 ani și primele 6 luni din acest an, cele mai multe fiind în București, Cluj-Napoca, Iași, Constanța și Galați, consecințele fiind 20 de morți, 373 de răniți grav și 2.363 de răniți ușor.
Dacă o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile pot fi preluate de un asigurător, în baza unei polițe de răspundere civilă. În același timp, pentru cel vinovat, o soluție în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață.
În acest moment, trotinetele și bicicletele electrice pot fi asigurate facultativ.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.