Asociaţia Poveştile Carpaţilor: ,,Suma estimată pentru refacerea Cabanei Urlea este de circa 300.000 de euro”


Asociatia ,,Povestile Carpatilor” s-a înscris anul acesta la Bikethon pentru a strânge o parte din suma necesară pentru refacerea Cabanei Urlea. Un calcul estimativ realizat de ONG duce spre suma de 300.000 de euro – atât ar costa refacerea integrală la Cabanei Urlea. Membrii asociaţiei speră să strângă aceşti bani din donaţii şi sponsorizări. Lucrările de refacere vor dura o vară.

20180110_124324Asociaţia ,,Poveştile Carpaţilor” este un ONG infiintat de o mana de oameni ce s-au cunoscut pe munte, cu dorinta de a contribui la valorificarea patrimoniului montan romanesc si dezvoltarea turismului montan intr-un mod responsabil.

,,Preluarea cabanei Urlea s-a realizat anul trecut, in vara anului 2018, in urma primei ture organizate in zona Urlea. Noi (fondatorii asociatiei) am colindat majoritatea traseelor montane din Romania, insa zona Urlea ramasese neexplorata. Potentialul turistic al acestei zone este deosebit, reprezentat prin delicatetea lacului Urlea din caldarea strajuita de varful cu acelasi nume, două dintre varfurile cele mai inalte din tara de peste 2.500 m se afla chiar aici – Dara si Hartop, de asemenea salba de lăculeţe din rezervatia naturala a lacurilor Hartop cu impresionanta priveliste catre Iezer si Piatra Craiului ofera o perspectiva ampla. Despre cabana Urlea stiam de multi ani ca fusese abandonata, nu am inteles exact de ce, insa am cautat sa gasim o solutie pentru a putea ajuta la refacerea ei. Ne-au inspirat foarte mult initiativele celor de la asociatia Om pe munte cat si exemplele organizatiilor din strainatate care se ocupa de refacerea cabanelor, astfel ca am considerat ca si noi putem reface Urlea cu ajutorul donatiilor si sponsorizarilor pentru a o reintroduce in circuitul turistic. Din povestile celor ce au prins-o deschisa am auzit doar lucruri frumoase, aceasta cabana este o emblema a muntilor Fagaras si un important punct de acces si retragere din Creasta Fagarasului, un loc foarte primitor in care s-au legat multe prietenii si amintiri frumoase. Este o legenda. Iar mai mult decat atat, avand un trecut atat de glorios, noi vrem sa ii oferim un viitor pe masura, in sensul ca vrem ca aceasta cabana sa devina un exemplu pentru viitoarele cabane de munte avand un impact cat mai mic asupra mediului inconjurator”, a declarat Cristina Stanciu, reprezentanta ONG-ului.20180110_143008
Membrii asociaţiei spun că nu ştiu de pe acum suma exactă pentru refacerea obiectivului, acest lucru va fi făcut public dupa finalizarea proiectului tehnic. Pana acum suma estimata este de circa 300.000 euro.
Executia se va realiza pe parcursul unei veri, întrucât cabana fiind la o altitudine de 1.533 m, constructorii sunt conditionati de vreme.
20181028_140318_ed,,Asteptam sa avem proiectul gata si abia apoi sa putem demara strangerea de fonduri si materiale mai amplu. Ne bazam pe donatii si sponsorizari in bani, insa odata finalizat devizul de materiale in urma proiectului, vom putea spune exact ce anume avem nevoie si consideram ca se vor gasi oameni care sa contribuie cu donatii si in materiale de constructii. La Bikeathon participam anul acesta pentru prima data, ne bucura foarte mult initiativa Fundatiei Comunitare Tara Fagarasului unde am intalnit doar oameni faini si pozitivi. Am mai colaborat cu ei si anul trecut la Crosul Cetatii Fagaras unde, datorita celor ce au ales sa participe pentru proiectul nostru, s-a strans o suma frumusica. Anul acesta la Bikeathon ne bucuram sa avem cei mai multi biciclisti inscrisi in concurs, in numar de 131, ne bucuram sa vedem ca oamenii ne sustin si imbina sportul cu ajutorul dat proiectului nostru. Ne-am propus sa strangem suma de 7.000 lei, aceasta reprezentand o parte din suma cheltuielilor necesare pentru studiile de teren de care avem nevoie pentru proiectul tehnic”, a precizat Cristina Stanciu.
Urlea-jan-2019-44
20190105_153717
Iată AICI primii paşi pe care îi face Asociaţia ,,Poveştile Carpaţilor” în proiectul de refacere a Cabanei Urlea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.