Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Făgăraş a fost în săbătoare ieri, în ajun de hram


Biserica „Sfântul Nicolae”, ctitoria brâncovenească din Municipiul Făgăraş, a fost în sărbătoare în Duminica a 27-a după Rusalii, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei a liturghisit în acest sfânt locaş, prefaţând hramul de a doua zi, al Sfântului Ierarh Nicolae.

Credincioşii bisericii, împreună cu tinerii comunităţii din jurul istoricului locaş de cult din Făgăraş, au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească, ierarhul poposind aici an de an în preajma sărbătorii din 6 decembrie sau chiar în ziua în care este cinstit Sfântului Ierarh Nicolae.

În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Făgăraş, Iulian Mihai Boac, preoţii Ioan Paroş, Marius Corlean şi Marcel Dobrea de la biserica făgărăşeană, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Tinerii Asociaţiei „Doamna Maria Brâncoveanu” au îmbrăcat şi de această dată costumele populare şi au dat răspunsurile liturgice, sub îndrumarea doamnei Natalia Corlean.

Dezlegarea neputinţelor trupeşti şi sufleteşti

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezentat credincioşilor învăţăturile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, a tămăduirii femeii gârbove.

„Mântuitorul a ridicat neputinţa acestei femei pentru ca să descopere lipsa de credinţă a celor care se considerau întru totul îndreptăţiţi să fie lăudaţi, mai-marii sinagogii. Vedem aici nu numai milostivirea Mântuitorului Iisus Hristos faţă de această femei neputincioasă, căci la sfârşitul Evangheliei se spune de ce era gârbovită. Păcatele care apasă asupra noastră ne dau şi neputinţe fizice, nu numai sufleteşti. Atâtea păcate avea această femeie, încât era legată de diavolul ca să nu poată privi spre cer, să privească numai în jos. A eliberat-o Mântuitorul Iisus Hristos printr-o simplă sentinţă: «Femeie, eşti dezlegată de neputinţa ta!». A pus mâna pe ea şi ea s-a îndreptat, şi-a revenit în starea dintâi, să poată privi spre cer, să poată privi pe ceilalţi dimprejur să-I mulţumească lui Dumnezeu şi tuturor celor dimprejur cu care ea vieţuieşte. Atât de slabă a fost credinţa şi dragostea faţă de cei în suferinţă a celor care făceau parte din poporul ales, încât mai- marele sinagogii s-a supărat că Mântuitorul săvârşeşte o minune într-o zi de sâmbătă, încadrând-o într-o faptă obişnuită. Mântuitorul îi numeşte pe aceştia «făţarnici». (…) Pe femeia gârbovă, Mântuitorul a izbăvit-o şi prin cuvânt şi prin faptă, a pus mâna pe ea şi ea s-a îndreptat. Tot aşa şi nouă, prin punerea mâinilor a preotului peste capul nostru şi rostirea formulei de dezlegare, Mântuitorul Hristos ne iartă păcatele noastre prin această lucrare sacramentală a preotului în urma unei mărturii sincere a stării în care ne aflăm”, a spus ierarhul.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit acte de cinstire tinerilor voluntari de la Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu”, care se implică în activităţile acesteia şi au contribuit foarte mult la buna desfăşurare a taberelor pentru tineri din vara trecută.

De asemenea, cei doi parohi de la biserica brâncovenească din Făgăraş, părintele Ioan Paroh şi părintele Marius Corlean, au distribuit o nouă tranşă a Burselor brâncoveneşti pentru tinerii cu rezultate remarcabile la învăţătură.

 

Sursa: Mitropolia Ardealului




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.