Când va avea loc Festivalul Narciselor de la Vad în acest an


După doi ani în care acest eveniment a fost anulat, din cauza pandemiei de coronavirus, iată că acum, în vecinătatea sărbătorii ,,Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” (21 mai), narcisele de la Vad vor putea fi, din nou, admirate!

Primarul comunei Șercaia, Cristinel Paltin, a declarat pentru Salut Făgăraș că în acest an Festivalul Narciselor de la Vad va avea loc în 15 mai.

Cristinel Paltin, primar comune Șercaia

,,Deși nu am întreprins nimic până la ora actuală, intenționez ca pe 15 mai să organizăm Festivalul Narciselor la Vad. Nu voi da o amploare deosebită în acest an, dar îl vom organiza, așa avem intenția. Vom discuta acest lucru și în ședința de Consiliu Local. Eu am pregătit și am avut grijă de ceea ce înseamnă Poiana Narciselor în acești doi ani în care evenimentul nu a avut loc. Nu știu evoluția timpului, dacă va fi o explozie de căldură, ploi sau dacă florile vor întârzia să înflorească, dar evenimentul îl vom organiza!”, a declarat primarul Cristinel Paltin.

foto: Dinu Constantin

Festivalul Narciselor se organizează de fiecare dată doar pe cele 7 ha ale comunei. Ariile în care se găsesc aceste flori, cum este poiana de la Vad, sunt declarate rezervaţii naturale, ceea ce înseamnă protecţie şi pentru specie.

,,Aș vrea să am ce să arăt celor care vin să viziteze, o suprafață cu cât mai multe flori, acesta este dezideratul meu. Nu vom ajunge niciodată la ceea ce a fost, adică o pătură albă de flori și un miros îmbătăror, dar măcar să fie un punct de pornire pentru viitor. A fost încheiată toată documentația pentru retrocedare, pentru că pădurea a fost a vădenilor, așa că va fi fin nou a vădenilor, dar nu a fost admisă această documentație acum pentru că au fost depuse actele pentru cadastru gereral, care s-a și încheiat”, a mai spus edilul comunei Șercaia.

La Vad sunt 398 de ha aflate în arie protejată, pe care cresc narcise. Doar 7 dintre acestea sunt ale comunei, iar celelate 391 de hectare au proprietari privaţi.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.