Ce s-a întâmplat aseară?


O ședință care trebuia să se țină aseară la Casa de Cultură (și nu s-a mai ținut pentru că nu a fost votată ordinea de zi), s-a desfășurat cum nu se poate mai haotic în afara incintei. Cel puțin așa susțin consilierii locali care au ieșit din sala Casei de Cultură la doar câteva minute după încheierea ședinței.

O ședință de Consiliu Local care a fost convocată de primarul Gheorghe Sucaciu la Casa de Cultură, pentru a fi dezbătute proiectele din Bugetarea Participativă, a avut loc marți seara, începând cu ora 18.00.

Consilierii USR, PNL și doi consilieri PSD, nu au votat ordinea de zi și au părăsit ședința la doar câteva minute după ce aceasta a și început. În sala Casei de Cultură se aflau zeci de făgărășeni care au început să îi huiduie, însă, din câte s-a văzut, consilierii au ieșit teferi din sală.

Ce s-a întâmplat, însă, în afara incintei, nu pot spune decât cei care se aflau acolo în acel moment. Pentru că, la câteva ore distanță, consilierii locali au început să posteze pe rețelele sociale că s-au prezentat la Spitalul Municipal, după ce au fost agresați fizic de anumiți făgărășeni.

În tot acest timp, edilul Gheorghe Sucaciu a rămas timp de mai bine de o oră, în sala Casei de Cultură și a explicat celor prezenți proiectele din cadrul Bugetării Participative și de ce este nevoie de votul consilierilor locali, dar și de ce a tot fost amânat startul lucrărilor la acestea.

Ce spunea edilul Gheorghe Sucaciu aseară, după ce a explicat oamenilor proiectele din Bugetarea Participativă.

,,Eu am venit cu dovezi și cu toate documentele pe care acești consilieri le-au solicitat. Le-am și prezentat tuturor cetățenilor care s-au prezentat în această seară la ședință printr-un videoproiector. S-a văzut clar că alianța PNL – USR a solicitat ca această ședință să nu fie ținută, chiar dacă eu am dorit să prezint absolute toate aceste documente. Pur și simplu ei încearcă să blocheze aceste proiecte, încearcă să blocheze proiectele de dezvoltare ale municipiului Făgăraș, ca până la alegeri să nu se realizeze multe lucruri. Mai mult decât lupta politică, cred că este și o luptă personală, ceea ce nu aduce un beneficiu nici pentru administrație, nici pentru făgărășeni. Eu legal îi invit la ședințele de Consiliu Local, conform Codului Administrativ, eu le fac invitația, conform legii Asta înseamnă hărțuire? Că eu îi invit să discutăm problemele Făgărașului?  ’’, spunea, aseară, edilul Gheorghe Sucaciu.

Primarul a explicat și de ce au fost amplasate două pancarte care îi prezintă pe acei consilieri care nu au votat prelungirea perioadei de implementare a unor proiecte din cadrul programului Bugetare Participativă.

,,Pe rețelele de socializare, o anumită categorie de oameni are acces și posibilitatea să se informeze, la fel și făgărășenii care citesc mass-media. Însă, sunt și făgărășeni care nu au această posibilitate și se întreabă de ce nu continuă lucrările la aceste proiecte. Am realizat bannere în care am informat, cu fotografii, nume, prenume a acestor consilieri care nu doresc prelungirea perioadei de implementare a acestor proiecte”, a mai adăugat edilul.

Lucian Cupu, consilier din partea PNL Făgăraș, a fost sunat pentru un punct de vedere.

,,Este inacceptabil ceea ce se întâmplă în anul 2022, un primar trecut la PSD să premediteze, după părerea mea, astfel de lucruri. Dacă urmăriți pagina primăriei pe facebook, ultimele informații apărute acolo incită. Au apărut și bannere, marți, în care consilierii locali sunt supuși oprobiului public. În contextul în care edilul este organizatorul acestei întâlniri, avea obligația să asigure și forțele necesare. Avea obligația de a aduce acolo și forțele de ordine, să asigure buna desfășurare. Ce se întâmpla dacă erau mai mult de 40 de oameni și se ajungea la alte lucruri? Unii consilieri s-au simțit rău după ședință și s-au prezentat la spital marți seara, alții au revenit și azi-dimineață la spital (nr miercuri dimineața, 2 noiembrie). Poate sunt în continuare la spital și acum, nu știu. Unele agresiuni s-au petrecut atât în sala Casei de Cultură, cât și în foaier, iar altele și afară’’, a declarat, pentru ziarul Salut Făgăraș, Lucian Cupu, consilier din partea PNL Făgăraș.

,,Am fost lovit, dar nu foarte tare, am fost împins, scuturat de o persoană. Problema e una mai mult de ordin psihic. A mai fost un domn care a vorbit extrem de urât către mine, cu tentă sexuală. Am mers la spital într-un control să vedem care sunt cauzele și acolo m-au depistat cu hipertensiune. La spital,  am ajuns în jurul orei 21-21.30, când am rezolvat cu Poliția, pentru că am mers la sediul Poliției, unde am dat declarație. Am ajuns la spital, unde mi s-au făcut analizele. Și atât mie, cât și doamnei Polmolea, ne-a ieșit hipertensiune“, a declarat Johannes Klein, consilier local FDGR.

Și Corina Polmolea, consilier din partea PSD, a fost sunată pentru un punct de vedere, aceasta, însă, nu a răspuns, până la acest moment.

În acest caz, au fost anunțate marți seara forțele de ordine.

,,Cu privire la aspectele solicitate, vă comunicăm faptul că polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Făgăraș efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate starea de fapt, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violente, dosar instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Făgăraș, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor’’, a declarat comisar de poliție Alina Maria Ivan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov.

Pe de cealaltă parte, nu a fost înregistrată nicio plângere în acest sens până miercuri, potrivit procurorului Adina Peptea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș.

Reamintim că proiectele din cadrul Bugetării Participative care au iscat atâta tensiune sunt modernizarea fântânii arteziene din fața Casei de Cultură, modernizarea fostei terase Litoral, un părculeț la spital, două stații de încărcare a mașinilor electrice, teren mutifuncțional la Radu Negru și un alt teren multifuncțional la Școala Gimnazială Ovid Densușianu. Edilul Gheorghe Sucaciu a spus că aceste proiecte vor continua, întrucât a avut cadru legal pentru a le contracta și pentru a începe lucrările. Lucrările vor fi achitate, conform contract, însă vor fi solicitați banii acelor consilieri care s-au împotrivit prelungirii perioadei de implementare, pentru a aduce banii înapoi la bugetul local, a mai adăugat primarul.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.