Ce spune ministrul de interne, Marcel Vela, cu privire la incidentul petrecut între Felmer și Șoarș


Marcel Vela,  ministrul de interne, a declarat la Digi24 că în prezent există în desfășurare un control cu privire la regimul armelor și munițiilor. „Garantez că se face o reverificare la nivelul întregii țări. După ce au aflat toți paznicii de vânătoare că pot avea dosare penale, cred că se vor gândi de două ori înainte de a folosi arma în zona locurilor publice”, a comentat Marcel Vela, la Digi24.

În cauză a fost deschis un dosar penal după ce un bărbat ar fi folosit puşca pe un drum din judeţul Braşov, procurorul de caz urmând să evalueze toate probele.

Precizările făcute de către ministrul Vela vin după ce în spațiul public au apărut imagini de pe o şosea din comuna Şoarş, judeţul Braşov, în care apărea un bărbat cu o puşcă. Potrivit celui care a postat imaginile, bărbatul a împuşcat un iepure şi, întrebat, a afirmat că deţine autorizaţie pentru această activitate.

Tânărul, Radu Bârlă, a scris pe facebook că a început să îi filmeze pe cei trei după ce a crezut că aceștia fac braconaj. Mai ales că, scrie el, „pasagerul din dreapta avea scoasă pe geamul portierei țeava unei arme de vânătoare. Acum, am tot auzit de la localnici că se braconează în zonă, dar nu am văzut niciodată braconieri sau vânat ucis ilegal pe la cineva. Dar să dai de doi indivizi îmbrăcați în camuflaj, pe un drum public, care se comportau ca în savană la vânătoare de lei și elefanți, îți cam ridică niscai nelămuriri“. Așa că tânărul din Râșnov a început să îi filmeze și să facă fotografii mașinii în care cei trei vânători se aflau. În acel moment „individul cu pușca coborâse din mașină și urcase puțin pe un dâmb. Cauta ceva prin iarba uscată. Apare triumfător cu un iepure mort în mâna dreaptă și pușca în mâna stângă. Se îndreaptă spre confratele de lângă mașina de teren care aștepta cu un sac de plastic pentru pradă și care îl anunță că îi fotografiez. Aruncă vinovat iepurele în șanț, se sfătuiește cu celălalt și îi predă arma. Eu încep să filmez (știu, trebuia s-o fac de la început, dar nu prea folosesc telefonul în acest scop de obicei și nici nu am reflexe de cameraman). Se îndreaptă încet spre mine. „Stai să discutăm ca oamenii”, scrie tânărul pe rețeaua de socializare. Iar de aici lucrurile au escaladat repede.

Vine la geamul meu și mă întreabă ce fac. Eu zic că vreau să văd ce fac ei, ca un cetățean ce mă aflu. Dacă au autorizație să vâneze pe un drum public, lângă un loc plin de oameni și animale domestice. Nea Pușcoci îmi zice că are multe autorizații și scoate din buzunar două carnete cu copertă verde. Nu mi-a arătat ce scrie în/ pe ele. Apoi mă înjură și se năpustește să-mi smulgă telefonul. Nu reușește, dar nu mai pot filma. Începe să dea prin geamul deschis al portierei mele. Cu pumnii, cu palmele. Eu mă apăr, parez, încerc să-l împing. Scap telefonul lângă scaun. El trage de portiera încuiată și mă înjură. Dă în continuare. Apoi începe să mă amenințe cu moartea. Strigă la celălalt să-i aducă arma să mă împuște. Moment în care mă bufnește râsul. Am mai fost amenințat cu moartea, dar nimeni nu s-a mai oferit să mă împuște până acum. Mai dă de câteva ori și pleacă descurajat“, mai scrie tânărul pe facebook.

Așa că tânărul sună la 112, iar agenții de poliție veniți la fața locului încep verificările. „În fapt, la data de 09 ianuarie a.c., în jurul orei 16,00, polițiștii au fost sesizați de către un bărbat din orașul Râșnov, județul Brașov cu privire la faptul că, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe DC 14, ar fi fost amenințat și agresat fizic de către persoane necunoscute. Cu ocazia cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, bărbatul în cauză se deplasa cu auto din direcția Șoarș spre Felmer, iar în apropierea localității Felmer s-a intersectat cu un autoturism în care se aflau 3 persoane. Pe fondul unor discuții în contradictoriu în legătură cu legalitatea unei partide de vânătoare, persoana vătămată ar fi fost agresată fizic și amenințată de către una dintre cele trei persoane, identificată de polițiști ca fiind un bărbat în vârstă de 67 ani din municipiul Făgăraș“, se arată într-un comunicat de presă IPJ Brașov remis redacției Salut Făgăraș.

Contactat telefonic, vânătorul care s-a apropiat de mașina tânărului și l-a amenințat, așa cum scrie acesta pe facebook, ne-a spus că nu l-a agresat, ci doar a fost iritat de faptul că era filmat, fără vreun motiv anume. Partida de vânătoare era perfect legală, autorizația fiind dată cu o zi înainte. El fiind invitat să participe la o partidă de vânătoare în cadru restrâns, alături de alți prieteni și că avea voie să împuște 2 fazani, două vulpi, doi iepuri.

foto: facebook.com/Radu Bârlă


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.