Cetatea cu apartamente care a oferit cazare pentru 274 de familii


De câte ați trecut pe la Prejmer, dar nu v-ați dat răgazul să vizitați Cetatea? Dacă vi s-a întâmplat, nu mai amânați și data viitoare, pentru că chiar este un model diferit de cetate țărănească față de cele mai multe dintre ele. Bate Râșnovul, dacă mă-ntrebați pe mine, și mă raportez la Râșnov pentru că și cea de acolo a avut tot rol de cetate țărănească de apărare în perioada medievală.

Istoria acestui obiectiv a început a se scrie pe la 1218 când cavalerii teutoni au pus piatra de temelie a unei biserici gotice, în formă de cruce, pe care o găsim astăzi în mijlocul cetății. În măruntaiele răcoroase ale bisericii se ascunde un prețios obiect despre care se crede că a fost realizat prin anul 1450: cel mai vechi altar poliptic din întreaga Transilvanie, înfățișând patimile Domnului.

Două secole mai târziua, în jurul bisericii au început să se ridice zidurile cetății de apărare. Înalte de 12 metri și groase de 3-4 metri, acestea aveau ca scop să împiedice năvălitorii să pătrundă înăuntru.

Ținutul număra pe atunci 274 de gospodării, din care oamenii se retrăgeau în cetatea țărănească atunci când la orizont apăreau turcii ori tătarii.

Așa se explică de ce în zidurile cetății, construită sub forma unui cerc, există fix 274 de încăperi. Am vizitat iarna Cetatea de la Prejmer, iar cămăruțele mi s-au părut frigurose și întunecate. Ușile de intrare sunt din lemn și sunt prevăzute cu orificii pentru a lăsa lumina să pătrundă. Era greu să asiguri confortul din propria locuință în aceste încăperi, mai ales acolo unde familiile erau compuse din 5-6 membri, dar era singura alternativă de apărare în fața invaziilor. Fiecare cămăruță poartă o cifră. Această cifră corespundea cu numărul casei familiei din sat, astfel că se știa dinainte cine o va ocupa în cazul unui pericol iminent.

Camerele sunt dispuse pe patru nivele – astăzi le-am zice etaje – iar pe timp de liniște și pace serveau drept camere de provizii, pentru grâne de pildă. Când mureau ocupanții, le moșteneau urmașii.

În timp ce turcii băteau la poarta cetății, femeile și copiii se adăposteau în aceste cămăruțe, iar bărbații urcau pe ziduri încercând să zădărnicească planul inamicului. Poate ați auzit că la Prejmer se folosea ,,orga morții” și sigur v-ați întrebat ce-o fi fost aia. În niciun caz nu cânta. În găurile de la ziduri erau montate niște dispozitive de foc continuu, apte să provoace mari pierderi în rândurile năvălitorilor. Mai multe arme puse împreună trăgeau simultan și reprezentau unul dintre cele mai eficiente instrumente ale vremii. Totul era completat cu o smoală firbinte aruncată de pe ziduri înspre asediatori.

Dacă am privi de sus Cetatea, am observa că este perfect rotundă. Intrarea în fortificația-cerc se face prin bastionul de la intrare. Prima dată se intră într-o curte interioară mică prevăzută cu o poartă cu țăruși de fier. Unul dintre dinții de fier ai porții este rupt, iar acest fapt a dat naștere unei legende nostime (pe care cu greu ne-o putem imagina ca întâmplare adevărată), care spune că poarta a fost acționată cu un scripete în calea unui asediu, iar dintele de fier a căzut pe capul unui tătar. Așa cap tare a avut invadatorul, că s-a rupt țărușul porții! Din curtea cea mica se continuă printr-un tunel până se ajunge în mijlocul cercului, unde tronează frumoasa biserică gotică.

Dacă drumul vă duce vreodată pe acolo, nu ratați să faceți o vizită prin istoria veche de 800 de ani a acestui obiectiv turistic, contra unui bilet de 15 lei pentru adulți și 7 lei pentru elevi.

(Cristina Cornilă)

 

Cetatea are formă rotundă, iar camerele sunt amplasate în zidurile de apărare

 

Fiecare cameră avea numărul unei gospodării din sat

 

Camerele sunt situate pe 4 nivele

 

intrarea în Cetate

 

curtea interioară de la intrare

 

aici se vede țărușul lipsă

 

Biserica în stil gotic ridicată de cavalerii teutoni

 

intrarea în biserică

 

interiorul bisericii și altarul de la 1450

 

apartamente medievale




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.