S-a scumpit gigacaloria. Populația Făgărașului, ajutată de municipalitate să plătească factura


Primăria Făgăraș plătește pentru populație 53% din prețul facturii de încălzire în sistem centralizat
Abonații Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică în Sistema Centralizat din Municipiul Făgăraș (SPAET) au primit în decursul lunii ianuarie primele facturi cu prețul gigacaloriei majorat.
Pentru populația Făgărașului, proporțional cu majorarea prețului gigacaloriei, s-a mărit și subvenția pe care o acordă Primăria Făgăraș din bugetul local.
Astfel, până în luna decembrie 2020 persoanele fizice din orașul nostru, care primesc încălzire și apă caldă prin intermediul SPAET, au plătit 242,55 lei pe o gigacalorie (diferența de 47,91 de lei fiind suportată din bugetul local). Din decembrie, deși s-a mărit prețul gigacaloriei, aceste persoane achită tot 242,55 lei/gigacalorie, dar municipalitatea pune în completarea prețului o subvenție mărită, de 211,23 lei, în loc de 47,91 de lei.
Situațiile unde într-adevăr majorarea gigacaloriei s-a resimțit se întâlnesc la instituțiile publice racordate la SPAET și la agenții economici de pe raza orașului.
Prin lege, municipalitatea nu poate subvenționa prețul în cazul persoanelor juridice, astfel că acestea vor achita prețul întreg al gigacaloriei, care este de 453,78 lei cu TVA inclus.
Preț până în decembrie 2020Subvenție de la bugetul localPreț actualSubvenție de la bugetul local
290,46 lei cu TVA inclus – persoane juridiceFără subvenție453,78 lei cu TVA inclus – persoane juridiceFără subvenție
242,55 lei cu TVA inclus – persoane fizice47,91 lei242,55 lei cu TVA inclus – persoane fizice211,23 lei

,,Prețul gigacaloriei a fost majorat cu avizul ANRE și cu aprobarea Consiliului Local Făgăraș. La fundamentarea noului preț s-au avut în vedere toate majorările care au intervenit din anul 2012, de când data prețul vechi, și până în prezent, cum ar fi cheltuielile pe care SPAET Făgăraș le are cu gazul, cu energia electrică, cu apa, cu salariații, cu contribuțiile și impozitele aferente salariilor etc. Majorarea, însă, nu este resimțită absolut deloc de către populația orașului, pentru că din bugetul Primăriei fiecare factură a persoanelor fizice, care primesc încălzire și apă caldă de la SPAET, este subvenționată cu 53% din sumă, a explicat Ciprian Țețiu, directorul Serviciului de termoficare.

SPAET Făgăraș a fost înființat la 1 martie 2020, în subordinea Consiliului Local Făgăraș, după ce societatea Ecoterm a intrat în faliment. La ora actuală 1.400 de apartamente din Făgăraș sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare, ceea ce înseamnă 115 branșamente de bloc. Alte 22 de branșamente deservesc instituții publice și agenți economici.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.