Comuna cu cele 4 baluri


În comuna Comăna în mod tradițional fiecare sat organizează în fiecare an un bal. Se întâmplă la începutul anului, pe timp de iarnă, și poartă denumirea de Fosnic. Nici anul 2024 nu face excepție de la regulă.

Comăna de Jos

,,Fosnicul este o sărbătoare care în mod tradițional este organizată de oamenii din fiecare comunitate în parte. Ei sărbătoresc la Fosnic, cel puțin în comuna noastră, Mica Unire de la 24 ianuarie 1859. Chiar dacă i se mai zice Balul Însuraților, de fapt este un eveniment dedicat Unirii Principatelor. La miezul nopții se cântă Hora Unirii. Fiecare sat își face Fosnicul lui, la o dată pe care o aleg oameii din satul respectiv”, a precizat Roșală Flaviu Mihai, viceprimarul cu atribuții de primar al comunei Comăna.

Roșală Flaviu Mihai

Astfel, în satele Ticușu Nou și Crihalma anul acesta Fosnicul va avea loc la data de 20 ianuarie, în Comăna de Jos evenimentul este programat penru data de 27 ianuarie, iar cel din Comăna de Sus se va întâmpla în 3 februarie.

Toate cele patru baluri vor avea loc în căminele satelor respective.

Fosnicul este o tradiție săsească la origini și presupunea ca oamenii să vină cu coșul de mâncare de acasă, fiind inițial o sărbătoare a celor căsătoriți. După ce a fost adoptată și de către comunitățile de români, această sărbătoare a căpătat și un alt doilea sens, adică semnifică și unirea înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.