Comunitatea din Sâmbăta de Sus, aflată în afara granițelor, se reîntâlnește, după mulți ani, în cadrul unui eveniment, la Roma


  • Eveniment în premieră în diaspora românească. Mai multe familii din Sâmbăta de Sus, stabilite de mulți ani în străinătate, se vor întâlni și vor depăna amintiri la un local din Roma. Întâlnirea va avea loc la mijlocul lunii iulie, iar până acum, potrivit organizatorilor, au confirmat deja prezența 17 familii.

foto: salutfagaras.ro

Mai multe familii din Sâmbăta de Sus, stabilite de mulți ani în străinătate, își vor ,,potoli” dorul de casă în cadrul unui eveniment ce va avea loc la mijlocul lunii iulie, la Roma. Mai precis, se vor reîntâlni, după mulți ani, în cadrul unui eveniment restrâns ce va fi organizat la un local din capitala Italiei. Organizatorii au spus că ideea organizării acestui eveniment le-a venit anul trecut când Italia era în lockdown. ,,Am început să ne sunăm unul pe altul când a intrat Italia în lockdown. Am încercat să găsim soluții, să ne ajutăm între noi. Întrebam ce mai fac cei rămași acasă, în Sâmbăta de Sus, cum îi putem ajuta pe ei. La început ne-a fost frică, nu prea știam despre ce e vorba și nu știam cum să îi ajutăm pe cei rămași în Sâmbăta de Sus, fără niciun ajutor, magazine închise, cine să le gătească, să le ducă mâncarea celor mai în vârstă și rămași singuri, să meargă la cumpărături. Așa că am deschis și un grup pe whatap și am început să ne strângem oameni plecați în străinătate, dar din Sâmbăta de Sus originari. Ne-am adunat pe acel grup din Italia, din Austria, Germania. Și tot acolo, vorbind de una și de alta, ne-a venit ideea organizării acestui eveniment, Ne-am gândit că, după ce se vor mai relaxa măsurile, să ne reîntâlnim. Și pentru că nu ne nimerim acasă, în Sâmbăta de Sus, unii vin la începutul lunii august, alții doar la final de august și nu ajungem să ne vedem, am stabilit să ne întâlnim aici, în Roma. Chiar vorbisem cu cineva care plecase în Italia din 1990, este nerăbdător să își revadă cunoștințele”, a povestit Nicolae Comșa, unul dintre organizatorii evenimentului.

,,Vrem să povestim și tinerilor despre locurile noastre natale”

Organizatorii evenimentului au spus că deja 17 familii au confirmat prezența. Bineînțeles, familii doar din Sâmbăta de Sus, stabilite de mulți ani în străinătate. Întâlnirea va fi și o oportunitate pentru cei mai tineri să afle despre locurile natale ale părinților. ,,Ne-am strâns deja în jur de 30-40 de persoane. Nu vom fi doar din Italia. Au confirmat familii din Elveția, Germania. Am căutat un local la 10 km de Roma și ne vom întâlni la o cină, fiecare va comanda ce vrea, fiecare își va plăti consumația. Noi vrem doar să ne revedem, să povestim, vrem să vedem cum ne putem ajuta. Bineînțeles, vom respecta regulile impuse de autoritățile italiene, tocmai de aceea am și rezervat un număr de mese, nu dorim să facem mare tam-tam, va fi o reîntâlnire a prietenilor din copilărie, a celor care au crescut, copilărit în Sâmbăta de Sus. Meniul fiecare și-l face cum dorește, dar vom încerca să avem un meniu românesc și, bineînțeles, nu vor lipsi papanașii”, a mai povestit Nicu Comșa.

Diplome pentru participanți

Cei care vor fi prezenți la întâlnire vor avea parte de mici surprize din partea organizatorilor. ,,Am pregătit diplome de participare și fiecare diplomă va avea și însemnele specifice Sâmbetei de Sus. Am vorbit și cu părintele Florea Ioan, dânsul are o parohie lângă Roma, tare bucuros a fost când a auzit de această întâlnire. Vom avea suprize și pentru copii și le vom povesti despre satul nostru natal, să aibă și ei un sentiment de apartenență. Nu toți au vizitat România până acum, așa că sigur vor fi curioși. Sunt oameni care au plecat din sat din 1990, sunt oameni care nu s-au mai văzut de peste 20 de ani. Acesta este și scopul întâlnirii noastre”, a mai adăugat Nicu Comșa.

Întâlnirea va avea loc pe 10 iulie.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.