Concurs de alergare la Dejani, cu scopul conștientizării donării de sânge


Un concurs de alergat este programat să aibă loc, într-o primă ediție, în zona turistică Dejani, sâmbătă, 12 iunie a.c. Evenimentul este pus la cale de Asociația HEM din București, cunoscută la nivel național pentru programul ,,N-avem sânge?!”, pe care îl desfășoară începând din anul 2016, pentru a sprijini donarea voluntară de sânge.

Marian Costache – președinte Asociația HEM

Președintele Asociației, Marian Costache, are o strânsă legătură cu această zonă de la poalele Munților Făgăraș, astfel că a hotărât ca pe certificatul de naștere a acestui eveniment să fie trecut Dejaniul.

,,Anul acesta organizăm prima ediție a ceea ce noi am numit ,,Bloodfluencer Marathon și am hotărât ca acest concurs să fie făcut la Dejani. Încă din copilărie obișnuiesc să vin în această zonă, îmi place tare mult, în ultima perioadă – din cauza pandemiei – am și locuit aici câteva luni consecutive împreună cu familia, astfel încât am conceput și niște trasee pentru concurs. La această ediție nu avem propriu zis și o probă de maraton, deși denumirea concursului conține acest nume, dar sperăm să o introducem la edițiile următoare. Avem o cursă de 5 km, una de 10 km și una de 21 km. Nu se va dona sânge în ziua concursului, însă vrem ca prin această activitate să promovăm donarea. De altfel, donarea de sânge este potrivită a se face cu circa 3 săptămâni înainte de orice concurs sportiv, respectiv la 2 săptămâni după un astfel de concurs. În ziua competiției vom avea două workshop-uri susținute de medici hematologi legate de ceea ce presupune donarea, ce înseamnă a fi ambasador al donării de sînge, care sunt restricvțiile donării și așa mai departe”, a explicat Marian Costache, președintele ONG-ului.

Potrivit Asociației HEM, în România doar 2% din numărul locuitorilor donează sânge, față de media europeană de 4%. Țara noastră se confruntă și cu o îmbătrânire a donatorilor constanți, dar și cu faptul că cei care donează aleg să o facă o singură dată în viață, fără să repete acțiunea.

Asociația își propune să ajute la mărirea comunității de donatori și face acest lucru prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție, inclusiv prin organizarea de evenimente sportive, cu mesaje în direcția donării de sânge.

,,Noi suntem oameni de comunicare și facem tot ceea ce ne stă în putință să transmitem mesaje prin care să încurajăm donarea de sânge. Am început să facem acest lucru, după ce am văzut că oamenilor le e teamă să doneze din tot felul de motive, le e teamă de exemplu de ace, de sistemul medical, de o posibilă infectare etc. Am mai observat că cei care obișnuiau să doneze făceau acest lucru foarte discret, iar noi încercăm să îi stimulăm să vorbească, să devină ,,bloodfluencer”. Data aleasă pentru concursul de la Dejani nu este întâmplătoare. În 14 iunie este sărbătorită Ziua Mondială a Donatorului”, spune Marian Costache.

Cursele de alergare din data de 12 iunie încep după cum urmează:

La ora 09.00 se dă startul ceie de 21 km, cu o durată aproximativă de 3 ore;

La ora 09.15 începe cursa de 10 km, cu o durată de 2 ore;

La ora 09.30 va începe cursa populară, cea de 5 km, estimată la o oră și 30 de minute.

La ora 12.00 va avea loc premierea câștigătorilor, iar la orele 13.00 și 16.00 sunt programate două workshop-uri pe tema donării de sânge.

Cei care doresc să se înscrie la concurs, pot accesa site-ul www.n-avemsange.ro, secțiunea Bloodfluencer Marathon, sau pot suna la numărul de telefon 0742532352.

 

(Cristina Cornilă)

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.