PUBLICITATE
Virgil Solomon, făgărășean la origini este omul care i-a devenit apropiat președintelui Partidului Național Țărănesc, Iuliu Maniu. El a fost medic la origini, dar drumul său politic l-a purtat până la București, apoi prin toată țara unde a fost întemnițat. În perioada în 1921 – 1947 el și-a notat memoriile, iar acestea au fost publicate la mai bine de 60 de ani de la moartea sa de către nepotul lui, Michael Virgil Solomon.
Miercuri, 13 noiembrie 2024, volumul ,,Trecutul ne-ajunge din urmă” a avut lansarea în Cetatea Făgăraș. Cartea a fost prezentată de scriitorul Michael Virgil Solomon (nepotul autorului), Claudiu Secașiu (istoric) și Constantin Băjenaru (muzeograf).
,,Am avut plăcerea și onoarea să găzduim un eveniment important, lansarea unei cărți memorialiste monument. Este pentru prima oară când beneficiem de un volum de memorii ale unui om politic important cu rădăcini la Făgăraș. Este născut în Drăguș, iar familia sa se trăgea din Voila. Virgil Solomon a devenit secretarul general adjunct al Partidului Național Țărănesc, a fost o scurtă perioadă și președinte al organizației județului Făgăraș. De profesie a fost medic. A terminat studiile la Liceul ,,Radu Negru”, apoi a făcut medicina la Cluj. O vreme a fost medic în Sighișoara, apoi a intrat în politică și a ajuns la București, fiind unul dintre consilierii intimi ai lui Iuliu Maniu.”, a declarat dr. Constantin Băjenaru, în debutul lansării volumului.
,,Este un volum care a ieșit după 60 de ani după ce a fost scris. Trebuie să ne întrebăm de ce mai este importantă o scriere care datează de acum 60 de ani pentru istoria noastră și împreună cu dl. Claudiu Secașiu ne-am hotărât că, da, trecutul ne-ajunge din urmă. Ce a fost valabil în istoria României s-ar putea ca să ne folosească și de acum încolo tuturor, să putem să ne construim un viitor mai bun. Despre bunicul meu pot să vă spun că avea o pasiune și două priorități. Pasiunea sa era politica națională românescă, iar prioritățile erau să poarte mai departe gândirea lui Iuliu Maniu și să cpnstrubie la educația mea. Pentru educația mea, el credea că mă poate ajuta dacă îmi formam o idee cât mai aproape de adevăr despre trecutul familiei noastre și al țării. Pentru asta a scris cartea.”, a precizat Michael Solomon, nepotul autorului.
,,Unul dintre cei 1.228 de delegați de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 a fost dr. Virgil Solomon, care s-a afirmat în politică încă din tinerețe, chiar din studenție. El a fost la Alba Iulia ca delegat al Societății Academice ,,România Jună” de la Viena, în timpul studiilor. După aceea în politica interbelică a intrat mai întâi în Partidul Național al lui Iuliu Maniu, apoi prin fuziune în Partidul Național Țărănesc și s-a afirmat în cadrul acestui partid până în 1947 când a fost arestat. Abia în 1964 a ieșit din detenție și domiciliu obligatoriu. A plătit, deci, scump cariera politică. Această carte aduce informații utile publicului interesat de istoria României din perioada interbelică și perioada celui de-al Doilea Război Mondial, cu dezvăluiri din culisele pregătirii actului de la 23 august 1944 sau a falsificării alegerilor din 1946 de către comuniști”, a explicat istoricul Claudiu Secașiu.
Virgil Solomon (1894–1972), medic de formație, a fost delegat la Adunarea Națională de la Alba Iulia (1918), a fost deputat, ministru, secretar general adjunct al Partidului Național-Țărănesc și un apropiat al lui Iuliu Maniu. A fost urmărit de Siguranță încă din 1937. După instalarea comunismului, a fost întemnițat fără proces la Jilava, Pitești, Aiud, Ocnele Mari și Sighet (1947–1955), apoi trimis cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan (1955–1964) – 17 ani de detenție și restricții domiciliare.
Pe coperta cărții apar chiar Virgil Solomon stând în picioare, alături de liderii țărăniștii Gheorghe (Ghiță) Popp, Mihai Popovici și Iuliu Maniu, în apropierea anului 1943.
(Cristina Cornilă)