Dacă aveţi RCA de la City, din 11 mai trebuie să vă faceţi altă poliţă de asigurare


Șoferii care au polițe RCA emise de ,,City Insurance” sunt nevoiți să încheie, zilele acestea, noi asigurări auto obligatorii, cu alte societăți. Din 11 mai, cele aproape 500.000 de polițe RCA, emise de compania aflată în procedura de faliment, nu vor mai putea fi folosite, poroivit TVR.. În caz contrar, conducătorii auto prinși fără RCA vor risca amenzi și chiar reținere certificatului și a plăcuțelor de înmatriculare.

Tribunalul București a deschis procedura de faliment în cazul ,,City Insurence” pe 9 februarie. Instanța a decis ca polițele de asigurare și reasigurare emise de societate să mai fie valabile doar 90 de zile. Termenul expiră pe 11 mai.

Așa că șoferii sunt nevoiți să încheie, până la această dată, noi asigurări auto, la alte societăți. În caz contrar, vor risca amenzi.

Dan Apostol, purtător de cuvânt, Autoritatea de Supraveghere Financiară: ,,Circa 500.000 de polițe RCA ce fuseseră emise de City Insurance încetează pe data de 11 mai. Șoferii trebuie să înțelegă că trebuie să încheie o altă asigurare pentru a circula în condiții de legalitate.”

Conducătorii auto pot să denunțe din proprie inițiativă contractul înainte de 11 mai. Cei ale căror polițe emise de ,,City Insurance” sunt valabile și după această dată pot solicita returnarea primei de asigurare, proporțional cu perioada de valabilitate rămasă.

Paul Dieter Cîrlănaru, director executiv, lichidatorul judiciar al companiei de asigurări: ,,Pentru perioada pe care acestea mai erau valabile pot solicita Fondului de Garantare să li se achite contravaloarea poliţei pentru perioada pentru care nu au mai fost asiguraţi.”

Cea mai mare problemă pentru șoferii care trebuie să încheie o nouă asigurare auto obligatorie rămâne însă prețul.

De exemplu, în marile orașe, polițele RCA sunt mai scumpe chiar și cu 50% în anumite cazuri decât înainte de falimentul companiei, conform calculelor unor brokeri.

Reprezentații companiilor de asigurări le recomandă șoferilor să compare ofertele.

Mădălin Roşu, preşedinte, Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România: ,,Sunt companii care oferă diverse discounturi în funcție de istoricul șoferului, în funcție de daunalitate, în funcție de sistemul bonus-malus. Deci e bine să cântărească rapid și foarte serios fiecare ofertă în parte.”

Șoferii implicați din postura de păgubit în accidentele provocate de asigurații ,,City Insurance”, care nu au cumpărat o nouă poliță RCA după 11 mai, nu vor putea fi despăgubiți cu vechea poliță RCA, chiar dacă aceasta se află în perioada de valabilitate.

În total, la nivel național, numărul polițelor RCA este de aproximativ 6,7 milioane, iar ponderea asigurărilor emise de compania aflată în procedură de faliment mai reprezintă aproximativ 8%.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.