În comuna Şercaia vor începe de la anul lucrările pentru realizarea cadastrului general gratuit. Cetăţenii şi comuna vor fi scutiţi de la toate cheltuielile pe care le presupune această procedură şi carevor fi suportate din bugetul statului.
,,Fiecare metru pătrat trebuie să aibă un proprietar. Se actualizează toate extrasele CF, bineînţeles dacă omul îşi dă şi el silinţa şi ne aduce documentele. Se măsoară fiecare perimetru din fiecare gospodărie, dar şi din extravilan, iar apoi se actualizează extrasele CF. Dacă proprietarul nu ne aduce documente, rămâne doar cu număr cadastral şi îşi va actualiza pe banii lui situaţia. Proprietatea este sfântă, chiar dacă am greşit un titlu de proprietate şi am dat o suprafaţă mai mare decât în anexe pe titlul de proprietate, acel om rămâne proprietar. Iar, dacă persoana are titlu vechi de proprietate şi nu are extras CF cum este acum, primeşte număr cadastral şi extras CF. Dacă i-am dat persoanei un titlu nou, să spunem acum un an, acea persoană are deja estras CF şi este prinsă în baza de date cadastrală”, explică primarul Cristinel Paltin.
Noutatea este că pentru şercăieni, indifierent că au titlu de proprietate vechi sau nou, este posibilă o repoziţionare a terenurilor, adică o comasare. Pentru cazul în care de pildă într-o tarla un proprietar are două parcele în locuri diferite, primarul poate să îi facă o comasare a terenurilor. Astfel se rezolvă problema frânturilor de 10 ari sau de 20 de ari, care erau atât de mici, încât nu puteau fi introduse pentru subvenţie nici la APIA.
Licitaţia pentru cadastrul general de la Şercaia va fi realizată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).
În comună s-au dat peste 80% din titluri
La ora actuală, la niveul comunei Şercaia s-au dat titluri de proprietate în procent de peste 80%. O mare problemă în închiderea situaţiilor, explică edilul, este deficitul de teren de pe raza comunei.
,,În decursul timpului, mai precis în perioada comunismului, s-a construit unitatea de cercetare a bivolilor care se întinde pe vreo 500 de hectare din cele care erau ale oamenilor. Au mai fost diverse investiţii în anii de comunism, a mai venit Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) şi şi-a făcut canale etc… Toate acestea au fost realizate pe proprietăţile oamenilor şi ale comunei Şercaia. Eu nu am cum să mai restitui suprafeţele acelea şi de aceea ne apare un deficit de câteva sute de hectare. Mare noroc avem, şi nu pot să nu spun lucrul acesta, că nu toţi saşii au cerut înapoi pământul. Ei au plecat în Germania şi au renunţat să îşi mai ia terenurile înapoi”, precizează primarul Paltin.