Depui 100 de euro, în 72 de ore ai 200! Deschinderi la Brașov, dar și în alte județe din țară și în Republica Moldova, într-un dosar de înşelăciune şi spălarea banilor


Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunţat joi, 2 martie, că a fost declanşată o anchetă de amploare pentru destructurarea unei grupări specializate în spălarea banilor şi înşelăciune. Dosarul e instrumentat de la Timişoara, iar miercuri, 1 martie, s-au pus în executare 12 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Timiş, Braşov, Constanţa, Iaşi, Hunedoara şi în municipiul Bucureşti. Concomitent cu acestea, în Republica Moldova au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare ce vizau acelaşi dosar penal, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi spălare de bani.
9 mandate de aducere au fost puse în executare, au anunțat colegii de la Bună Ziua Brașov.
„Percheziţiile fac obiectul unui dosar penal aflat în instrumentarea Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Timiş, care, în colaborare cu autorităţile din Republica Moldova, au desfăşurat activităţi pentru identificarea  şi depistarea unor persoane care fac parte dintr-un grup infracţional specializat în comiterea infracţiunilor în mediul online, respectiv înşelăciuni ce au ca obiect tranzacţionarea Crypto-monedelor”, se arată în comunicatul transmis de IGPR.
În urma investigaţiilor efectuate, s-a stabilit că faptele ar fi fost comise în perioada 2020- 2021, în dauna a 32 de persoane vătămate, prejudiciul total cauzat fiind în valoare de 1.632.000 de lei.
Schema infracţională ar fi constat în înşelarea persoanelor, în România, sub pretextul investirii sumelor de bani pe platforme investiţionale online. În acest scop, bănuiţii ar fi creat conturi false pe reţele de socializare, conectate la companii inexistente.
Bănuiţii le-ar fi promis persoanelor contactate că o să investească sumele de bani încredinţaţi lor de către victime, pe burse de vânzare-cumpărare a valutei virtuale, cu obţinerea în maxim două luni a „profitului garantat”.
„Mai exact, aceştia ar fi lansat promisiuni false precum că profitul ar putea cifra uneori până la 95%, 18% profit pe zi, inclusiv profit de 100%, spunându-le că dacă depun 100 de euro, în 72 de ore vor primi dublu”, arată IGPR.
Ulterior, banii investiţi de către victime ar fi fost transferaţi în conturile din Republica Moldova ale bănuiţilor, unde ar fi fost spălaţi, pentru camuflarea originii lor ilegale.
Mai mult, pentru câştigarea încrederii victimelor, acestea ar fi fost iniţial determinate să transfere sume mici de bani cu titlu de investiţie, iar ulterior le-ar fi fost retrimise sumele de bani transferate, precum şi presupusul profit.
În urma probatoriului administrat în cauză, 2 bărbaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, urmând ca, în cursul acestei zile, să fie prezentaţi magistraţilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, cu propunere de luare a unei măsuri preventive.
Activităţile au beneficiat de sprijinul EUROJUST, Direcţiei de Investigaţii Criminale, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi poliţiştilor de investigaţii criminale din cadrul judeţelor în care s-au derulat activităţile.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.