Eficienţă la un liceu din Făgăraş: elevii primesc burse de 400 de lei şi lucrează pe salariu câte 4 ore după-amiaza la societăţile franceze


 

Colegiul ,,Aurel Vijoli” îşi aşteaptă viitorii elevi la înscriere începând cu data de 24 iunie. Startul înscrierilor îl dau învăţământul profesional şi cel profesional dual (24-26 iunie). Urmează apoi înscrierea la liceu în perioada 3-7 iulie.

Pentru anul şcolar 2019-2020 oferta de învăţământ arată astfel:

Liceu

Zi – o clasă – turism şi alimentaţie

FR – o clasă a IX-a – uman – ştiinţe sociale

Seral – o clasă a XI-a – tehnician în instalaţii electrice

Învăţământ profesional

O clasă a IX-a – ospătar/vânzător în unităţile de alimentaţie

Învăţământ profesional dual

Operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor

Operator maşini cu comandă numerică

Confecţioner produse textile

Marochiner

Electrician exploataţoe joasă tensiune

Lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic

Electromecanic utilaje şi instalaţii industriale

Tinichigiu vopsitor auto

Învăţământ postliceal

O clasă – administrator reţele locale şi de comunicaţii

O clasă – asistent de gestiune

 

aurel vijoli

Dacă celelalte forme de învăţâmânt se regăsesc în multe unităţi liceale din ţară, învăţământul profesional dual este destul de rar de găsit şi a început oficial la Făgăraş în anul 2017, astfel că în prezent funcţionează deja după această ,,reţetă” clase de a IX-a şi a X-a.

prof. Liliana Spiridon, director Colegiul ,,Aurel Vijoli"

prof. Liliana Spiridon, director Colegiul ,,Aurel Vijoli”

,,În anul şcolar ce vine, 2019 – 2020, vom avea 8 calificări pentru învăţământul profesional dual. Până anul acesta a fost în sistem dual inclusiv clasa de ospătar, dar de anul şcolar viitor va trece, începând cu clasa a IX-a, la învăţământul profesional. Învăţământul dual înseamnă că sunt doi parteneri care pregătesc elevul în calificarea respectivă, în cazul nostru vorbim de Colegiul ,,Aurel Vijoli” şi de agenţii economici din zona franceză. Elevii de la învăţâmântul dual primesc o bursă de 200 de lei fiecare de la stat şi o altă bursă de 200 de lei de la firmele franceze, cu condiţia să nu aibă mai mult de 10 absenţe nemotivate în luna precedentă. Dacă nu sunt din zona noastră şi stau în căminul şcolii, au cazarea şi masa gratuite, precum şi decontarea unei părţi din abonamentul de transport”, precizează prof. Liliana Spiridon, directorul Colegiului ,,Aurel Vijoli”.

Elevii care deja învaţă în sistemul dual la acest colegiu provin din zona Făgăraşului, din judeţele Braşov, Sibiu, Neamţ şi Vaslui. Pentru cei din Vaslui societăţile franceze asigură gratuit şi transportul lor până acasă.

Copiii care aleg învăţâmântul dual fac 3 ani de studii. Dacă mai vor, pot ulterior să urmeze liceul la seral sau cel cu frecvenţă redusă. La finalul celor 3 ani de şcolarizare, aceştia dau un examen practic pentru obţinerea unui certificat de competenţe profesionale, valabil în toate ţării Uniunii Europene. Examenele diferă de la calificare la calificare şi se pot susţine în atelierul şcolii sau în firma franceză. Din comisia de examen fac parte profesori de la alte unităţi de învăţământ şi reprezentanţi ai agenţilor economici din zona franceză.

,,Ce este interesant este că, începând din anul şcolar în care ne aflăm, foarte mulţi elevi de la dual, cu acordul părinţilor, s-au angajat deja la societăţile franceze, câte 4 ore după-amiaza”, precizează Liliana Spiridon.

Înscrierile la învăţământul profesional, fie că este clasic sau dual, au loc în perioada 24 – 26 iunie. Pentru înscriere, elevii trebuie să aducă de la şcoala la care au terminat 8 clase foaia matricolă şi fişa de înscriere în învăţământul profesional, pe care vor completa codurile meseriilor în ordinea preferinţelor).  Mai trebuie aduse o adeverinţă medicală şi copii după certificatul de naştere şi cartea de identitate.

În ce priveşte înscrierile pentru clasele de liceu, acestea se fac în intervalul 3-7 iulie.

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.