Elevii de la Colegiul Național „Doamna Stanca” au strălucit la Simpozionul Național „Fizica – trecut și viitor”. Au obținut premiile I, II și III


  • Elevii de la Colegiul Național „Doamna Stanca” din Făgăraș au strălucit la Simpozionul Național „Fizica – trecut și viitor”, desfășurat vineri, 9 mai, la Colegiul Național „Radu Negru”. Tinerii pasionați de știință au obținut cele mai importante distincții, adjudecând atât premiul I, cât și premiile II și III, pentru proiectele lor inovatoare.

În cadrul simpozionului, premiul I a fost obținut de Jonatan Grigoriță (clasa a IX-a A), pentru un proiect bazat pe o bobină Tesla, la secțiunea Gimnaziu. Tot locul I, la secțiunea Liceu, a fost acordat echipei formată din Băniceru Andrei și Manta Alexandru (clasa a XI-a B), care a prezentat un aparat de reciclare a plasticului, realizat din piese de imprimantă 3D și dotat cu touch screen și plăcuță programabilă.

Pe lângă recunoașterea din partea juriului simpozionului, elevii de la „Doamna Stanca” au fost recompensați și de mediul universitar. Universitatea Transilvania din Brașov a oferit trei premii speciale:

Premiul I: Băniceru Andrei Alexandru și Manta Alexandru (clasa a XI-a B);

Premiul II: Matteo Stoica și Boier Andrei (clasa a VIII-a A)

Premiul III: David Sofonea (clasa a XI-a B).

Proiectele prezentate au impresionat prin caracterul lor practic și inovator. De exemplu, David Sofonea a construit o turbină electrică ce funcționează cu energie regenerabilă, în timp ce Matteo Stoica și Andrei Boier au creat un robot capabil să sorteze cuburi colorate cu ajutorul unei benzi automatizate, utilizând un echipament de la laboratorul SMART LAB.

Am participat cu patru echipe care ne-au bucurat sufletul și ne-au adus faimă. Am obținut premiile întâi la ambele secțiuni – gimnaziu și liceu. Proiectele au fost fascinante, cu demonstrații practice care au captivat audiența. Cred că am ajuns aici pentru că inteligența s-a întâlnit cu pasiunea” a declarat prof. Simona Aron, una dintre profesoarele coordonatoare.

,,Acest roboțel l-am primit de la laboratorul SMART LAB, de la Colegiul Național ,,Doamna Stanca’’. Cu acest robot putem face orice lucru care ne vine în minte. Am realizat o bandă pe care punem aceste cuburi de diferite culori, iar robotul sortează cuburile după culoare”, au spus Matteo Stoica și Andrei Boier.

,,Eu am realizat o turbină electrică, este un proiect care se bazează pe folosirea energiei electrică, în locul combustibililor fosili. Această turbină funcționează astfel: prin această baterie de 8,4 volti, 1,1 amperi/oră, alimentează circuitul, energia este dusă la un vector, care transformă curentul alternativ. În final, turbina se învârte, datorită câmpului magnetic” a spus David Sofonea, clasa a XI-a.

,,Am construit acest aparat cu ajutorul profesorilor de la Colegiul Național Doamna Stanca. Acest proiect a pornit de la o nevoie foarte simplă, nevoia de a recicla. Mai ales a recicla sticlele de plastic ce nu se pot returna. Noi am început să ne gândim cum am putea recicla, așa că ne-am gândit la acest aparat. Aparatul se numește Reciclatorul de sticle și funcționează reciclând piesele unei foste imprimante 3D și un ecran cu touch screen cu o plăcuță programabilă. Modul de funcționare este unul destul de simplu, însă programarea și electronica din spatele proiectului sunt relativ complicate. Intenționăm să folosim acest proiect pentru a printa diverse proiecte anatomice, pe care să le folosim în cadrul orelor de biologie din școală și nu numai. Pe viitor, dorim să concepem modele pe care să le folosim și în timpul orelor de chimie și de fizică. Momentan, acestea încă sunt în partea de design”, a explicat Băniceru Andrei.

,,Eu am pregătit pentru simpozion o bobină Tesla. Ideea acestui proiect a început acum 5 ani, pe atunci aveam 10 ani, am fost în Elveția cu familia și am vizitat un muzeu tehnic. Acolo am putut vedeacum a gândit Tesla să facă o bobină Tesla, să pui un bec lângă el și să se aprindă, fără niciun fir. Așa că proiectul meu pe acest lucru s-a bazat și cu acesta am obținut locul al II-lea la Simpozion”, a spus și Jonatan Grigoriță.

Aceste rezultate confirmă încă o dată valoarea și dedicarea elevilor și profesorilor de la Colegiul Național „Doamna Stanca” și reconfirmă locul de frunte pe care instituția îl ocupă în peisajul educațional local și național.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.