Făgărăşenii Emil Ercsei şi Cătălin Buta au trăit experienţa unui concurs de poveste. Au vrut să treacă de mână linia de finish


Sâmbătă, 28 august, de la ora 10.00, făgărăşenii Cătălin Buta şi Emil Ercsei au luat startul la TBT Race, adică Transilvania Bike Trails Race, una dintre cele mai faine competiții de MTB din Transilvania, după cum o numeşte Ercsei. Anul acesta concursul a ajuns la ediţia cu nr. VII. Startul şi finish-ul au fost la Saschiz.

Bicicliştii făgărăşeni au concurat la cursa de 42 km, la categoria 14-18 ani.

Cea de-a VII-a ediție s-a desfăşurat pe trei distanțe: o distanță de 77 km, una de 42 km si una scurtă pentru copii şi familii de 22 km.

,,Trece timpul ușor – ușor, se aude ,,5, 4, 3, 2… start!” Picioarele o luaseră razna fără să fac nimic. Începe cursa cu o porțiune de asfalt, se aud doar crestele cauciucurilor rulând pe asfalt, lanțul și pinioanele cloncânind la schimbarea vitezelor forțat… După multe depășiri la limită, ajungând în primul pluton, vine și traseul adevărat. Începem cu ceva urcări, nimic neobișnuit, până când am intrat în pădure pe un single trail. Acolo dau de o atmosferă întunecată, încețoșată, abia se vedeau trunchiurile copacilor ca niște siluete. Parcă eram într-o poveste de nedescris. Încet, drumul coboară, viteza se mărește undeva la 50 km/h. Eram doar eu şi bicicleta în răcoarea dimineţii, era liniște, se auzeau pietrele sub roţi și vântul șuierând pe la urechi. Practic, un traseu cu mult flow, aşa că bravo pentru asta organizatorilor. Trecând peste dealuri și păduri, distrându-mă prin curbele extrem de periculoase, dau de colegul meu din Făgăraş, Cătălin Buta.

 -Hei, salut, ce faci?

 -Te salut, băi, Emiluțe!

Depășindu-ne între noi ca o joacă, Cătălin cade pe o porțiune foarte alunecoasă cu noroi, se ridică, mă ajunge, mergem cot la cot sau roată-n roată cum se spune la biciclit. Noi eram primii, cei din spatele nostru tot avansau și s-a format din nou un grup de 4 fruntași, eu cu Cătălin încercând să ne apărăm locurile de podium.

Mi-a spus să trecem de mână la finish, dar au început atacurile din spate, nu am mai apucat. Ne luăm medalia de finisher, batem palma și spunem bravoooo.

Între timp aflăm și rezultatele: locul 1 pentru Cătălin şi locul 2 pentru mine, la categoria 14-18 ani. Venise timpul premierii, ne-am auzit auzit numele și am urcat pe podium, zâmbind printre aplauzele concurenților. O experienţă minunată, trasee făcute cu cap oameni, faini și spiritul Transilvaniei”, povesteşte Emil despre competiţia de la Saschiz.

Se ştie despre concursul de la Saschiz că se vrea a fi o explorare a trecutului, a istoriei sașilor, a culturii din zonă. ,,E o întoarcere în timp și în istorie, care e în contrast cu noua perspectivă a loculului. Bicicliştii parcurg atât zone special amenajate din rețeaua de poteci, cât și dealuri cu iarbă, drumuri forestiere, ulițe din satele vechi. Traseele de concurs trec prin curțile bisericilor fortificate și cel lung prin cetatea Saschiz”, au explicat organizatorii acestei competiţii.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.