Făgărășenii la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de la Brașov


  • Sfârșitul săptămânii trecute a marcat o întâlnire mult așteptată. După trei ani de absență, ITO (Întâlnirea Tinerilor Ortodocși) a revenit în viețile celor care visau de mult la asta. Ediția regională organizată la Brașov a adus împreună peste 450 de tineri din județele Brașov și Sibiu, dornici de a petrece timp împreună și de a-și face noi prieteni care împărtășesc aceleași valori.

Dezbateri, turism local și concerte

Protopopiatul Făgăraș a fost reprezentat la ITO Brașov de tinerii Asociației Doamna Maria Brâncoveanu, liceeni și studenți, care au primit acest mandat datorită activităților de voluntariat desfășurate în mod constant în Țara Făgărașului. Grupul de 25 de făgărășeni s-a alăturat în dimineața zilei de sâmbătă, 10 septembrie, convoiului de autocare având ca destinație frumosul oraș de la poalele Tâmpei.

Prima activitate din program a fost participarea la Atelierele de dezbateri cu tema „Tinerețe. Rugăciune. Pace”, organizate la Colegiul Național Andrei Șaguna. A urmat apoi deschiderea festivă, cu prezentarea grupurilor aparținând celor 10 protopopiate ale Arhiepiscopiei Sibiului, desfășurată în Piața Unirii, lângă istorica biserică Sf. Nicolae din Șcheii Brașovului. După slujba de mulțumire, tinerii au avut posibilitatea de a-l asculta pe Părintele Constantin Necula și de a-i pune întrebări.

După intervalul de timp destinat vizitării orașului, a urmat concertul care a creat o atmosferă extraordinară, întreținut de tinere talente locale și de cunoscutul cvintet Anatoly. La momentul începerii concertului legendarei formații Compact, ploaia a determinat întreruperea acestuia. Entuziasmul tineresc însă a biruit, participanții intrând în generoasa biserică șcheiană, unde au început un concert închinat Domnului, grupurile prezente intonând diverse cântări, până la oprirea ploii. Ziua s-a încheiat rugăciune și cu procesiunea „Rugăciune pentru pace în lume”, însoțită de torțe și candele.

Rugăciune, ateliere de meșteșuguri vechi și hora bucuriei

Duminică dimineața, tinerii l-au întâmpinat în aceeași piață istorică pe Înaltpreasfințitul Laurențiu, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți din care a făcut parte și pr. Iulian Boac, protopopul Făgărașului. La finalul acesteia, au fost premiați cei mai buni olimpici naționali și internaționali din județ. Tinerii făgărășeni au fost foarte încântați să o trimită pe scenă din rândurile lor pe Lavinia Șeicărescu, premiată împreună cu profesorul ei, domnul Remus Mogoș.

După masă, participanții la întâlnire s-au bucurat de mai multe ateliere susținute de meșteri pricepuți: cusături tradiționale, pictură icoane pe sticlă, încondeiat ouă, stupărit, lucrături în piele, încrustături în lemn, confecționare obiecte de lut, costume populare, pictură obiecte de lemn, scriere veche românească.

În continuare, a fost reprogramat concertul trupei Compact, urmat de reprezentația Ansamblului Studențesc Junii Brașovului și concertul Coralei Armonia, care au umplut piața de veselie și joc, hora celor prezenți fiind una a unității și bucuriei.

În încheiere voluntarii organizatori au citit concluziile tinerilor de la dezbaterile din ziua precedentă, apoi participanții s-au despărțit însuflețiți de dorința de a mai avea parte de astfel de întâlniri reale, net superioare celor online, în care au fost încorsetați în ultimii ani.

Din impresiile făgărășenilor:

  • „A fost cea mai tare experiență dintr-o lungă ultimă perioadă de timp, și am fost plin de bucurie și dragoste. Nu pot fi decât nerăbdător de acum încolo, până la următoarea ediție, sper și internațională!”
  • „A fost o experiență foarte, foarte plăcută și mult așteptată! Sunt foarte recunoscătoare ca am putut participa la un astfel de eveniment și va rămâne o amintire plăcută și plină de fericire! Abia aștept ediția de anul viitor!”
  • „Am fost uniți, ne-am ajutat unul pe celălalt, și ne-am bucurat de prezența celui de lângă noi. Ceva mai frumos nici că se putea!”
  • „O experiență de neuitat care chiar m-a marcat și ceva ce n-am mai trăit niciodată. Abia aștept să particip si la alte ediții ITO!”
  • „Ce am trăit alături de grupul meu în cele 2 zile sunt sigură că nu o să mai trăiesc! ITO va avea mereu un loc special în inima mea! Aceasta experiență m-a ajutat să mă redescopăr, să socializez mai mult, să primesc oameni noi în viața mea mai ușor.”
  • „Mi s-a părut atât de fain! Voluntarii: minunați. Coordonatorii: și ei foarte tari! Vibe-ul: unul de milioane! Concertul: super tare! Noi: îndrăzneți, uniți, cu tupeu, extraordinari!”
  • „A fost ceva nou și surprinzător în sensul bun al cuvântului. Fiecare activitate mi-a dat ocazia să învăț câte ceva și să mă bucur din plin de momentele pe care le-am avut împreună. Timpul a fost cu adevărat  scurt, dar atât de prețios!”
  • „Din 2018 am tot așteptat să particip la ITO, dar iată ca așteptările au meritat din plin! Toată lumea care a participat ar putea spune că 2 zile nu au fost de ajuns! Nu am apucat prea mult să cunoaștem oameni noi, să facem schimb de experiențe sau să mai lucrăm la ateliere, care apropo au fost geniale, absolut geniale! Mulțumesc pentru bestiala experiență!
  • „ITO a fost una dintre cele mai frumoase experiențe pe care le-am trăit! Am văzut cât de frumos este să trăim în comuniune și aș vrea să trăiască așa toată lumea!”.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.