Maria Elisabeta Zdralea a luat cu ea în suflet o parte din dragostea pentru Făgăraş când a plecat în America. Ajunsă în SUA cu o bursă de facultate acum 8 ani, a rămas acolo să facă din pian o artă. Şi i-a reuşit. Astăzi este profesor de pian, este director muzical şi organist la o biserică istorică, lucrează într-o companie care face audiţii internaţionale şi colaborează cu orchestrele din Miami. A acceptat să ne povestească viaţa ei în cadrul unui interviu pentru Salut Făgăraş.
Cristina Cornilă: Pentru început, spune-ne care este legătura ta cu Făgăraşul?
Maria Elisabeta Zdralea: Mulțumesc pentru invitație! Legătura mea cu Făgărașul este una foarte specială: mama s-a născut și a crescut la Făgăraș, iar bunica mea încă locuiește acolo. Timpul petrecut în copilărie la Făgăraș la bunica are un loc special în sufletul meu.
Cristina Cornilă: Cum ai ajuns în America şi unde locuieşti acum?
Maria Elisabeta Zdralea: În timpul liceului am căutat oportunități de a studia în străinătate și am aplicat la mai multe facultăți în Europa, dar oportunitatea cea mai mare a venit din America.
Am venit la Miami în 2013 cu bursă la facultate pentru a-mi continua studiile de pian și am găsit aici multe oportunități în lumea muzicii.
Cristina Cornilă: Povesteşte-ne cum ai ajuns, de la a fi studentă la o facultate de muzică, la a trăi exclusiv din muzică?
Maria Elisabeta Zdralea: Când am venit aici la facultate, am venit cu multă sete de cântat; am vrut să profit de muzicienii și profesorii pe care îi aveam în jur și să cânt cât se poate de mult – oriunde și oricând. Așa că am acceptat orice oportunitate care mi s-a oferit și am făcut-o cu mult drag și entuziasm. Iar, când am absolvit, oportunitățile au continuat să apară.
În momentul de față predau ore de pian în particular și la o școală privată de muzică, sunt Director Muzical și Organist la biserica istorică catolică Gesu și lucrez cu HeartOut, o companie care facilitează audiții internaționale pentru muzicieni printr-o aplicație mobilă. Colaborez des cu orchestrele locale (Miami Symphony, NuDeco Ensemble), acompaniez alți muzicieni, cânt muzica de cameră și sunt contractată pentru multe evenimente în Florida.
Cred că este foarte important să găsești o comunitate de oameni pasionați în domeniul tău, mai ales în facultate, pentru că acei oameni vor deveni mai târziu colegi de profesie și vor rămâne prieteni.
Cristina Cornilă: Te vezi făcând altceva în viaţă decât pian?
Maria Elisabeta Zdralea: De câțiva ani am descoperit pasiunea pentru partea administrativă a artelor. Dintotdeauna mi-am dorit să pot să creez oportunități pentru alți artiști. Am lucrat într-o organizație non-profit care promovează muzica și artele ca un instrument al schimbării sociale prin educația muzicală.
Acum lucrez cu o companie și o platformă virtuală care facilitează audiții în toată lumea și oferă oportunități artiștilor să aplice de oriunde din lume de pe telefon mobil.
Cristina Cornilă: Toţi muzicienii au un vis: să cânte pe vreo scenă anume, la un eveniment anume sau împreună cu cineva. Care e visul tău?
Maria Elisabeta Zdralea: Acum câțiva ani visul meu ar fi fost să cânt pe cele mai mari scene ale lumii și să călătoresc mereu. Dar acum, de când m-am maturizat și am trăit muzica în diferite forme – prin cântat, predat, dar și munca de administrator artistic – visul meu s-a schimbat. Vreau să continui să promovez și să împart cunoștințele mele cu cât mai mulți oameni și să creez oportunități pentru tineri muzicieni. Muzica mi-a oferit viața pe care o am acum. Vreau să împart această șansă.
Cristina Cornilă: Ce muzicieni ţi-au influenţat cariera? Fie că sunt clasici, fie că sunt contemporani… Astăzi, de pildă, tu ce asculţi acasă?
Maria Elisabeta Zdralea: Sunt câțiva mentori și muzicieni care au avut o mare influență asupra carierei mele, din România dar și de aici. Pianiștii Daniel Nehoianu și Horia Mihail de la Brașov, doamna Profesor dr. Iuliana Cârlig de la Constanța și pianistul cu care am lucrat aici, Ciro Fodere, printre alții.
Reflectând la această listă, îmi dau seama că în afară de cunoștințele muzicale extraordinare pe care le-au împărtășit cu mine și cu alți tineri muzicieni cu atâta generozitate, cele mai importante lecții pe care le-am învățat de la ei au fost de viață: fiecare dintre ei a avut curajul să-și creeze propriul drum în viață și în carieră.
În legătură cu muzica pe care o ascult, îmi place să descopăr artiști de calitate în toate genurile, dar muzica clasică are mereu prioritate în playlistul meu.
Cristina Cornilă: Ştiu că te-ai căsătorit în Statele Unite. Soţul tău împărtăşeşte aceeaşi pasiune pentru muzică?
Maria Elisabeta Zdralea: Da, soțul meu este muzician și el – chitarist, profesor de chitară și coordonator la una dintre orchestrele simfonice din Miami. Am fost colegi de facultate.
Cristina Cornilă: Urechea muzicală este o abilitate pe care o dobândeşti şi prin moştenire, dar o poti antrena şi tu. Cum a fost la tine: ai descoperit talentul şi apoi ai început munca sau pur şi simplu ai pornit de la zero?
Maria Elisabeta Zdralea: Am ajuns la grădinița liceului de artă din Constanța din întâmplare. Mama a fost întotdeauna o fire artistică și m-a înscris la pian. Nu m-am oprit din cântat de atunci.
Cred că talentul secret al oricărui muzician este de fapt dragostea de muzică. Nu poți să faci un lucru ore și ore în fiecare zi, ani de zile, fără să îți placă la nebunie și fără să crezi 100% în puterea artei de a pune orice om în contact cu părțile cele mai ascunse ale sufletului său.
Cristina Cornilă: Ai momente de emoţie, de panică, de frică de a te expune în faţa unui public? Am întâlnit temerile asta la alţi muzicieni, chiar dacă erau vechi într-ale scenei.
Maria Elisabeta Zdralea: Senzația de emoție nu cred că dispare niciodată și nici nu ar fi bine să dispară. Frica și entuziasmul se manifestă la fel de cele mai multe ori. Prin autocunoaștere și experiența de cântat, poți să transformi teama în pasiune și să o folosești în muzică. Cred că asta creează ,,electricitatea” pe care o simte publicul.
Cristina Cornilă: În România crezi că ai fi avut un traseu muzical asemănător?
Maria Elisabeta Zdralea: Fiecare om are drumul lui în viață și al meu m-a adus aici, la Miami. Sper ca în viitor să am mai multe proiecte în România și să vin mai des. Mi-ar face mare plăcere!
Cristina Cornilă: Te aşteptăm la Făgăraş!
Maria Elisabeta Zdralea: Aștept cu nerăbdare să mă întorc din nou la Făgăraș și să ne cunoaștem față în față!