Făgăraşul va avea 50 de insule ecologice, pentru deşeuri


Luni dimineaţă, primarul Făgăraşului a anunţat că municipiul va fi dotat cu insule ecologice supraterane, pentru colectarea deşeurilor. În acest sens, edilul a semnat deja contractul, cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru finanţarea proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate”.

Proiectul urmărește suplimentarea capacităților existente cu un număr de 50 de insule ecologice supraterane, în vederea eficientizării sistemului de management al deșeurilor prin folosirea de noi tehnologii.
Insulele ecologice supraterane se vor amplasa pe raza Municipiului Făgăraș, respectând condițiile impuse de Ordinul nr. 119/2014 privind aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările și completările ulterioare.
Necesitatea acestui proiect este dat de faptul că numărul de puncte de colectare este insuficient, având în vedere populația existentă și în creștere.
Realizarea acestei investiții constă în îndeplinirea următoarelor principii:
– Obligația permanentă de asigurare a colectării separate;
– Interzicerea la depozitare a deșeurilor municipale colectate separat;
– Reducerea cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare;
– Creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor reciclabile;
– Implementarea instrumentului economic „plătește pentru cât arunci”;
– Crearea unui ambient fără riscuri de disconfort și de contaminare pentru aer, apă, sol, faună sau floră.
,,Durata contractului de finanțare, perioada de implementare și durabilitate a proiectului intră în vigoare și produce efecte de la data semnării acestuia de către Primăria Municipiului Făgăraș și nu va depăși 31.12.2024. Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență și are valoarea totală de 2.902.505,00 lei, echivalentul a 590.000,00 euro, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în valoare de 551.475,95 lei”, a explicat edilul Gheorghe Sucaciu.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.