Fără stații de sortare și de transfer a deșeurilor în zona Șoselei Hurezului!


  • Aleșii locali s-au întrunit în ședință ordinară joi, 27 mai. Un punct important pe ordinea de zi a fost revocarea dreptului Consiliului Județean de administrare a suprafeței de teren de 25.000 aflat în vecinătatea Șoselei Hurezului, un teren pe care cei de la județ voiau să construiască o stație de sortare și o stație de transfer a deșeurilor. Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Făgăraș, a pus la dispoziție un alt teren, aflat în incinta Combinatului Chimic Făgăraș.

Discuții aprinse și astăzi, la ședința de Consiliu Local. Principalul punct de pe ordinea de zi a fost revocarea dreptului Consiliului Județean de administrare a suprafeței de teren de 25.000 aflat în vecinătatea Șoselei Hurezului. Aici, reprezentanții Consiliului Județean Brașov, voiau să construiască o stație de sortare și una de transfer, care să deservească întreaga Țară a Făgărașului. Totul în cadrul amplului proiect SMID – Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov. Cel care a și venit cu propunerea de revocare a dreptului de administrare a suprafeței de către Consiliul Județean a fost primarul Gheorghe Sucaciu, care a și argumentat că în acea zonă este implementat un proiect european de 10 milioane de euro, iar construirea unei stații de transfer acolo poate duce la pierderea finanțării.

,,Acea locație de care discutăm, în perioada 1010 – 2014, a fost dată în administrarea Consiliului Județean pentru proiectul care s-ar fi depus pentru finanțare în exercițiul financiar trecut și a rămas  în administrarea Consiliului Județean. Această locație este lângă târgul de animale, pe drumul Hurezului. Eu le-am explicat că, în zona respectivă, de pe strada Octavian Paler până la Șoseaua Combinatului și Șoseaua Hurezului avem proiecte europene și investiții de modernizare a infrastructurii, iar locația respectivă nu va putea fi folosită pentru infrastrutura de management a deșeurilor, adică o stație de transfer sau o stație de sortare și un TMB de neutralizare a gunoiului din toată Țara Făgărașului. Într-o perioadă de 10 ani s-a modificat viziunea și am accesat fonduri europene pentru a moderniza acea zonă. Le-am pus la dispoziție ca zonă unde să pună infrastructura pentru acest management al deșeurilor interiorul incintei Combinatului, tocmai să nu stricăm o zonă care poate fi folosită în alt scop”, spune Gheorghe Sucaciu.

De asemenea, edilul mai a explicat consilierilor locali că în acea zonă nu se poate construi o stație de sortare și nici o stație de transfer a deșeurilor și pentru că în proximitate este un cartier rezidențial, vorbim de cartierul Miorița, este un depozit de miere ecologică, se află și  zona de agrement de la Lacuri. Mai mult, ar trebui ca prin Făgăraș să treacă sute de mașini pe lună pline cu deșeuri până să ajungă la acea zonă.

,,Cantitatea care trebuie tratată acolo, pentru că în acea  zonă se vrea a se face o stație de tratare, de sortare și o stație de transfer. Iar cantitatea care trebuie manipulată în acel CMID este de 144 mii tone/an. Iar accesul spre acea locație se face prin municipiul Făgăraș, ceea ce este un discomfort foarte mare pentru cetățeni. Asta ar înseamna să ajungă sute de mașini pe lună”, mai spune edilul.

,,Propun o altă locație, un teren de pe platorma Combinatului Chimic”

Consilierul local Lucian Cupu nu a fost de acord cu această revocare a dreptului de administrare a Consiliului Județean, spunând că ,,prin revocarea dreptului Consiliului Județean de administrare a suprafeței de teren de 25.000 acordat pin HCL nr. 13 din 30.01.2014 și HCL 79/2014 se pune în pericol un proiect pentru accesarea de aproximativ 114 milioane de euro de către CJ în vederea gestionării activității de salubritate pe toată raza județului, din care 6 milioane de euro revin municipiului Făgăraș. Sunteți conștient, domnule primarr, că astăzi ați inițiat un proiect de revocare care pune în pericol depunerea acestei cereri de finanțare. Sunteți conștient că cei care vor suferi sunt cetățenii municipiului Făgăraș? Sunteți conștient că vor crește costurile dacă Făgărașul nu pune la dispoziție un teren necesar stației de sortare și de transfer al deșeurilor?”, a declarat, în cadrul ședinței de Consiliu Local, Lucian Cupu.

Chiar și așa, primarul Gheorghe Sucaciu a argumentat că banii europeni pentru SMID nu vor fi în pericol, întrucât este propus un alt amplasament pentru stațiile de sortare și transfer, respectiv un teren din cadrul Combinatului Chimic. ,,Am propus ca locația care trebuie amplasată în Țara Făgărașului să fie amplasată undeva pe teritoriul fostului Combinat Chimic Nitramonia, o zonă care îndeplinește toate condițiile, doar trebuie să facă cel interesat, adică Consiliul Județean, un studiu de contaminare, pentru a determina dacă acea zonă este contaminată sau nu. Agenția de Mediu a răspuns că toată platforma Combinatului Chimic Făgăraș este posibil contaminată, dar, printr-un studiu, dacă se determină că unele zone nu sunt contaminate, acele zone pot fi folosite pentru a fi puse la dispoziția unui proiect. Consiliul Județean, dacă cumpără de la lichidator acel teren, poate deconta banii din proiect, poate realiza infrastructura până la acel teren, utilitățile necesare pentru toată investiția și construcțiile de acolo, iar zona poate fi pusă în valoare. Ei au justificat că acel studiu durează foarte mult, le-am dat exemplu că, atunci câjnd am avut negociere cu firma Boch, un studiu de decontaminare a fost făcut în 3 săptămâni pe o suprafață de 50 ha. Trebuie să vii cu specialiști, foraje și determini contaminarea din solul respecti, doar voință să fie. Le-am spus că nu sunt de acord ca prin acest SMID cmunitatea din Făgăraș să sufere foarte mulți ani și le-am solicitat respectuos să țină cont de propunerea noastră sau să găsim altă locație. ”, explică edilul.

La finalul discuțiilor, 12 consilieri din cei 18 prezenți au votat favorabil pentru revocarea dreptului Consiliului Județean de administrare a suprafeței de teren din zona Șoseaua Hurezului.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.